„Ред, законност и справедливост" поиска Конституционния съд да направи проверка на 123-те секции, в които се гласуваше в Турция по време на изминалите парламентарни избори. От формацията настояват ако нарушенията се докажат, изборите в Турция да бъдат касирани, а съдът да обяви за незаконен избора на седем депутати от ДПС.

Председателят на РЗС Яне Янев определи резултатите от 123-те секции в Турция като „тотално опорочен избор". От партията обясниха, че секциите в съседната страна са донесли 95 000 гласа, но изразиха съмнение, че заявленията не са реални, а имало и хора, използвали правото си на вот неколкократно. По отношение на гласувалите в Турция Янев обясни, че „една голяма част от тях са вписани като фантомни гласове, без те да са упражнявали изобщо правото си на глас".

Според Янев това е довело до подмяна на вота в България и разместване на сегашните мандати в парламента. В тази връзка председателят на партията заяви, че ако бъдат доказани тези нарушения, трябва да се касират резултатите на седем депутати на ДПС.

По думите му, ако бъдат анулирани гласовете, на тези места ще влязат предимно депутати на ГЕРБ, РЗС и Синята коалиция. Янев каза още, че очаква възможно най-скоро да получи отговор от Конституционния съд по въпроса.

„Ако не се вземе решение ще остане един много сложен юридически казус, който виси пред 41-вото Народно събрание. Дали тези, всички народни представители, които гласуват, имат това право", заяви Янев.