Microsoft е спечелила съдебно одобрение да затвори глобална мрежа от компютри, която според софтуерния гигант е отговорна за над 1.5 милиарда спам съобщения всекидневно, пише БГНЕС, позовавайки се на Би Би Си.

Американски съдия е дал одобрение на иска на фирмата да затвори 277 интернет домейни, които тя твърди, че са били използвани за „командване и контрол“ на така наречена мрежа от ботове Waledac. Такава мрежа е съставена от заразени компютри под контрола на хакери. Затварянето на домейни би означавало до 90 000 персонални компютри да престанат да получават команди да изпращат спам.

Неотдавнашен анализ на софтуерния гигант е установил, че между 3-21 декември „приблизително 651 милиона спам мейли, приписвани на Waledac, са били предназначени само към акаунти на Hotmail". Мрежата е една от 10-те най-големи в САЩ, според изследването. Машини в ботнет обичайно се инфектират от компютърен вирус или червей. Обикновено потребителите не знаят, че техният компютър е „превзет“. Microsoft съобщи, че въпреки, че е затворил мрежата, хиляди компютри ще продължават да са заразени със зловредния софтуер и съветват хората да използват антивирусен софтуер.