Чилийският оператор Entel пуска най-бързата мобилна широколентова мрежа в Латинска Америка. Решението стъпва на нова технология на Ericsson - HSPA Evolution (dual carrier - HSPA), която позволява върхови скорости от 42Mbps.Мрежата на Entel регистрира силно нарастване на трафика на данни поради употребата на смартфони и мобилни приложения, които позволяват интернет и медия търсене. Технологията HSPA Evolution увеличава мрежовия капацитет и позволява мобилно широколентово изживяване за повече потребители, като в същото време подпомага и нарастването на приходите на операторите.

Entel ще предложи план с максимална скорост от 22 Mbps, с възможност за сваляне на информация с до 6 Mbps, което дава на компанията сериозна преднина спрямо конкурентите.

„Пускаме на пазара DC-HSPA+ 42Mbps технология, което превръща Entel в оператора с най-бързата мобилна широколентова мрежа в Латинска Америка”, коментира Антонио Бучи, изпълнителен директор на Entel.

С успешното въвеждане на мобилния широколентов достъп и смартфоните на пазара, модернизацията на мрежата стана ключова за операторите с оглед предоставяне на най-доброто изживяване за клиентите и едновременно с това намаляване на цените по себестойност, каза от своя страна Николас Бранколи, вицепрезидент на Ericsson за Тихоокенски регион на Латинска Америка.

Притежавайки около 50% от мобилния широколентов пазар, Entel е лидер в Чили и работи в тясно сътрудничество с Ericsson в областта на въвеждането на нови технологии от 1996 г.