Критична остава обстановката в община Брегово. Заради високите води на река Тимок, вчера там беше обявено бедствено положение.

На места водата е заляла защитната дига, съобщиха за Дарик от общинската администрация. Екипи на "Гражданска защита" и доброволци усилват слабите места на дигата с чували с пясък. Дигата обаче е подгизнала и на места има малки пробойни. Ако водата прелее има готовност за евакуация на населението. При първата вълна ще бъде залята една десета от града. Засега са евакуирани само животни от наводнени стопански постройки, където водата е между 20 и 50 см, разказва кметът на Община Брегово инж. Милчо Лалов:

Към този част обстановката е критична. Защитната дига на няколко места вече почти прелива. Създадена е организация със съдействието на държавните институции, доброволци, „Гражданска защита", пожарната, техника, над 300 души са се включили за допълнително укрепване на дигата.

От десетилетия не е имало опасност от наводнения, чак до такава степен?

Този район е такъв, но такова пълноводие не е имало отпреди повече от 50 години, казват по-възрастни хора.

Има ли паника сред населението, инженер Лалов?

Стремим се да овладеем положението. Имаме готовност за евакуация. Хората са си изнесли животните на защитени места. Не може да се каже, че е спокойно, защото това са огромни количества водни маси, но се стремим да ги успокоим. Виждат каква организация е създадена от нас. Дано природата да бъде благосклонна. Пряка опасност има за около 200 жилищни сгради, ако прелее или пробие дигата.

Кои са предстоящите задачи в следващите часове, които могат да се направят?

Допълнително да укрепваме, това можем да направим. Има един вариант, по които ще се произнесат специалисти, има една междинна дига, която може да бъде прекъсната, за да може тази вода, ако нивото се окаже, че тук е по-високо, да се влее в река Тимок.

Нивото на Дунав при Лом се покачи с 26 сантиметра през последното денонощие и тази сутрин бяха измерени 796 сантиметра, съобщиха от хидрометеорологичната станция на брега на реката в града.

Водата е на сантиметри от входа на хотел "Трансимпекс" в Лом и на други сгради по крайбрежната ивица. Ако нивото се вдигне с още 60-70 сантиметра ще бъде залят Дунавския парк в Лом. Под водата останаха основите на изграждащата се кейова стена, която трябваше да пази Лом от високи нива на Дунав. Нейното строителство бе спряно през есента на миналата година поради финансови трудности.

От "Гражданска защита" обявиха, че няма опасност от заливане на централната част на Лом и от селища по поречието в ломския участък на Дунав. Спасителите имат готовност да изградят временна дига от бетонни елементи и земя в района на пристанището в Лом, ако нивото на реката достигне  820 сантиметра. Въпросната дига ще пресече пътя на водата към централната част на Лом. Към момента остава в сила въведения режим на готовност за действие "Денонощно наблюдение".  По поречието на реката в ломския й участък са разположени наблюдателни постове, които следят за изменението на нивото на реката и за евентуални пробойни в дигите. За сега защитните съоръжения издържат напора на водата, уточниха от "Гражданска защита", пише БТА.

От общината в Лом съобщиха, че заради необичайно високите нива на Дунав, мазетата на сгради в централната част на Лом и в квартал "Младеново" са започнали да се наводняват. Общинарите припомниха, че през пролетта на 2006 година Дунав при Лом достигна рекордните в историята на измерванията на нивото в българския участък на реката 985 сантиметра, но централната част на града бе спасена от заливане с изграждане на временни защитни диги.

Шест и половина метра достигна нивото на река Дунав при Русе. През последното денонощие водата се е повишила 29 см и в момента е 653 см. Прогнозите за следващите два дни са за покачване от половин метър. Очаква се при Русе Дунав до сряда да достигне 707 см. През април 2006 г. нивото на реката достигна девет метра. На старата речна гара в града тогава бяха измерени критичните 912 см.

645 см е нивото на река Дунав при Никопол, но въпреки непрекъснатото покачване проблеми в града все още няма, това каза за Дарик д-р Валерий Желязков, кмет на община Никопол.

„Проблемите очакваме да започнат, когато водите достигнат и минат критичната точка от 750 см", допълни той. Д-р Желязков обясни, че в този случай се активизират подпочвените води и се пълнят мазетата на хората, а при ниво над 800 см долната част на града бива залята. "Два пъти на ден от "Гражданска защита" ми докладват какво е нивото, имаме и постоянна връзка с ОКИЦ Плевен", каза кметът на Никопол. Според него, изградената дига няма да издържи при евентуално наводнение и това веднъж вече е било доказано през 2006 г.

Валерий Желязков каза още, че са подготвени планове за евакуация на жителите на крайбрежната улица, ако се стигне пак до там тя да остане под вода. Подобен сценарий е проиграван през миналата година в съвместно учение, организирано от Община Никопол и "Гражданска защита", обясни д-р Желязков.

Нивото на река Дунав при Видин се покачи с 16 сантиметра и достигна 798 сантиметра през последното денонощие, съобщиха от хидрометеорологичната станция в Ново село. Спадане в нивото с 5 сантиметра е измерено тази сутрин в Ново село, където височината на водния стълб е 738 сантиметра. Остава в сила въведения първи етап от аварийния плана за действие при високи води на Дунав, съгласно който  денонощно се наблюдават защитните съоръжения по поречието на река Дунав и се отводняват залетите площи.

При отчитане на 840 см воден стълб при Видин, Областно пътно управление трябва да спре движението по второкласен път Видин - София в  участъка Рациария - Арчар, който дунавските води заливат при покачване на нивото си. Спасителни екипи на "Гражданска защита" са отводнявали през изминалото денонощие наводнени приземни етажи на къщи в село Градец и ромския квартал "Нов път" във Видин.

Нивото на река Дунав при Козлодуй и Оряхово се покачва, но няма опасност от наводнение на селищата, съобщи за БТА дежурният в информационно-координационния център към Областния съвет за сигурност във Враца. По данни на центъра от тази сутрин измереното ниво на реката при Козлодуй е 725 сантиметра, като покачването е с 21 сантиметра. Първа степен на опасност от наводнение в района на града се обявява при 800 сантиметра, допълни дежурният.

В района на Оряхово са измерени 644 сантиметра, като нивото на река Дунав се е повишило с 31 сантиметра. Първа степен на тревога от преливане се обявява при ниво 700 сантиметра, допълват от областния съвет. Наблюдение се извършва и върху състоянието на реките и язовирите на територията на област Враца, съобщиха още от съвета. По данни на съвета няма опасност от преливане на  реките Искър и Скът.

Започват проверки за състоянието на 59-километровите диги по дунавския бряг в Силистренско, съобщи директорът на „Гражданска защита" Тодор Димитров. Преди две седмици са изпратени предупредителни писма за превантивни мерки до кметовете на общини с излаз на река Дунав. Особено внимание ще бъде обърнато на критичните участъци край селата Айдемир, Нова Черна и Малък Преславец. През 2006 година, когато реката достигна рекордните 9 метра,  населението бе реално застрашено, а село Малък Преславец остана откъснато за няколко дни.

Нивото  на река Дунав при Силистра достигна 619 см, показват данните на Агенцията за поддържане и проучване на плавателния път. Прогнозите на специалистите са до 3 март водният стълб да отчете 677 см. При 680 см в района се въвежда І-ва степен на готовност „Повишено внимание". За Силистра критичното ниво е 785 см.

Шест от островите в района вече са под вода. Залети са и някои ниски части по крайбрежието на селата Пожарево и Ветрен.