В навечерието на националния празник – 3 март ОУ “Христо Ботев”, гр. Етрополе проведе викторина, посветена на жизнения и творчески път на своя патрон.
Организатори са Училищното настоятелство, Клубът на дейците на културата и Историческият музей, където се проведе викторината. Официални гости бяха кметът на общината инж. Богомил Георгиев и гл. инспектор “Просвета, култура и вероизповедания” Десислава Найденова.
Състезанието се проведе в три кръга, в които премериха знания и умения отборите на 7 “а” клас и 7 “б” клас. Те бяха оценявани от компетентно жури в състав: Йорданка Благова, преподавател по история, Росица Кусева, преподавател по български език и литература и Венета Мишева, уредник в Историческия музей. Най-напред учениците отговаряха на въпроси за Христо Ботев, свързани с участието му в революционното движение, семейството му, връзките му с етрополеца Тодор Пеев, ботеви четници от Етрополе, журналистическата и литературната дейност на поета и др. Вторият кръг се наричаше “За чист български език” и целта му бе  участниците да редактират текст – съчинение разсъждение върху Ботева творба. Последното предизвикателство за отборите бе изразително изпълнение на стихове на гениалния българин. За присъстващите бе изключително удоволствие да научат нови факти за живота на Ботев и за пореден път да усетят чутовната сила на неговата поезия. Отличната подготовка на участниците затрудни журито при излъчването на крайния победител. В крайна сметка отборът на 7 “б” клас събра общ сбор от 80 точки и спечели първото място. Минималната разлика от три точки показа,че другият отбор бе истински достоен противник. За индивидуални победители в състезанието журито определи Цветан Димитров, Михаела Михайлова и Нивелин Хинков.
Висока оценка за организацията и провеждането на викторината даде кметът инж. Богомил Георгиев, който връчи наградите – игра “Скрабъл”, книги и информационни материали за Етрополе, подсигурени от Клуба на дейците на културата и Историческия музей. Горещо бе приветствана идеята на председателя на КДК инж. Васил Христов да се разшири мащаба на подобни прояви и те да продължат на междуградско ниво.
Източник: etropole.info