Това съобщи д-р Христина Тотева, която днес бе в екипа, който работи във ваксинационния център на ботевградската болница. За първите 40 минути от отварявянето на зеления коридор бяха ваксинирани 14 души. Освен граждани на община Ботевград, днес са поставени ваксини на хора от София, Мездра, Враца.


Една от тях бе възрастна жена, която живее в село в община Мездра, но синът й е в Ботевград и са се възползвали от зеления коридор в нашата болница.
Ваксината, с която в момента разполага МБАЛ „Ботевград”, е Астра Зенека.


Според д-р Тотева ваксинацията в нашата община върви със задоволителни темпове, като се има предвид спирането на процеса, липсата на достатъчно ваксини и т.н. „Идват и млади хора, и възрастни - има интерес” – категорична бе тя.


На въпроса кога в Ботевград ще има ваксини на Пфайзер и Модерна, д-р Тотева отговори, че всичко зависи от РЗИ и техния план за разпределяне на ваксините към ваксинационните центрове по места. Доставките централно са регулирани, все още не е ясно дали тези ваксини ще се дадат на „зелените коридори” или с предимство ще се ваксинират хората над 60 години.


Според д-р Тотева пренебрегването на Астра Зенека, което се наблюдава в момента, е резултат от междуфирмени и финансови войни.