Петима българи са задържани за участие в канал за трафик на кокаин.

Двама от тях са задържани на европейска територия с 20 кг. кокаин, а трима в Бразилия с 43 кг. кокаин, съобщи Чавдар Георгиев началник отдел в Национална служба Сигурност.

Същевременно са задържани 20 бразилски граждани с повече от 40 кг. кокаин, като общото задържано количество от висококачествената дрога е 103 кг.

Операцията все още продължава, поради което не можем да съобщим конкретни имена каза Георгиев.
От петимата задържани българи той съобщи само името на един - Орлин Йорданов тъй като името му вече е съобщено в пресата.

Георгиев каза, че от началото на октомври се работи по случая на създаден и експлоатиран канал за трафик на кокаин от Латинска Америка към Европа и Близкия изток.

Задържаните българи - участници в трафика на кокаин, са моряци от кораби на българския флот, които са отдадени под наем.

Георгиев подчерта че става въпрос за участие в канала на отделни членове на екипажите, а не на фирмите.
Той конкретизира, че задържаните български моряци са от кораба "Петимата от РМС" и "Лиляна Димитрова".

Двата кораба са в общ канал - единият е пътувал натоварен към Европа, а другият все още е бил в Бразилия на пристанище Ранагуа, съобщи Георгиев.

По думите му на 1 декември в резултата на взаимодействие на Национална служба Сигурност със съответни служби партньори на база на подадена от наша страна информация на германска територия на митницата са задържани при слизане от кораб "Лиляна Димитрова" двама български моряци с 10 кг кокаин, а при обиск в каютите са задържани още 10 кг.

В същия ден в Бразилия е задържан български гражданин в момент на пренасяне на още 11 кг кокаин.

Същия ден са арестувани лица участващи в трансгранична престъпност, включително бразилски граждани.

Георгиев допълни, че в хода на операцията на 6 декември бразилската полиция е арестувала още 10 участника в канала, като за съжаление е арестуван и българския гражданин Орлин Йорданов, за когото има данни, че е криминално проявен.

При качване на част от екипажа на кораба „Петимата от РМС" при двама български моряци за заловени още 20 кг. кокаин в единия от тях и 12 кг. в другия.

Предстои установяването на мястото на всеки един от задържаните и засега обявяването на някои от тях за организатор, участник или финансист ще бъде грешка, каза Георгиев.
До сега нямаме данни български фирми да участва в този канал, каза още Георгиев.

Не е правено остойностяване на задържания кокаин тъй като във всяка точка на Европа съответната доза има различна цена, каза още Георгиев.

В конкретния случай дрогата не е стигнала до България.