Българското правителство постига успехи в борбата срещу наркотрафика. Това се казва в доклад на Държавния департамент на САЩ, изготвен през 2008 г. за стратегията за международен контрол над наркотиците.

Според авторите българското правителство отбелязва напредък в борбата с трафика и производството на наркотици чрез правоохранителните органи и митниците.

Властите в България активизираха усилията си за пресичане на трафика на хероин. Извършени са законови и структурни промени в правоохранителните органи, макар че ефикасното използване на резултатите от това все още представлява предизвикателство.

България сътрудничи с много американски агенции и съседни държави за пресичането на нелегалния поток от наркотици и хора. Въпреки това българските правоохранителни органи, следователите, прокурорите и съдиите се нуждаят от още съдействие, за да развият своя потенциал за ефикасно разследване, повдигане на обвинение и издаване на присъди по дела, свързани с незаконната търговия с наркотици и с други тежки престъпления, се казва в доклада.

Русия остава разпределителен пункт и пазар на хероин, опиум, марихуана, екстази и много други видове наркотици, съобщи ИТАР-ТАСС, като се позова на публикувания на интернет страницата на Държавния департамент на САЩ доклад.

Сред основните разпределителни пунктове на руска територия в доклада са споменати Москва, Санкт Петербург, Екатеринбург, Самара, Омск и Новоросийск.

Главен доставчик на наркотици в Русия, а оттам и към Европа, е Афганистан. Маршрутите на контрабандата на наркотици минават през Централна Азия.

Докладът за стратегията за международен контрол над наркотиците на Държавния департамент, се предава всяка година на 1 март в Конгреса на САЩ по силата на Закона за чуждестранната помощ от 1969 г.