На 02.03.2010г. Председателят на БК "Рилски спортист" инж. П. Георгиев изпрати до кмета на Община Самоков Ангел Николов писмо, в което за пореден път го покани, открито и в публична  дискусия, да бъдат решени многото проблеми при управлението на Арена „Самоков”. До момента отговор на това писмо не е получен, като неофициално кметът категорично е отказал диспутът да бъде публичен, а евентуалното телевизионно предаване по поставените проблеми се отлага заради задгранична командировка на кмета.


Представяме на  на вниманието на любителите на баскетбола въпросното писмо. БК ”Рилски спортистняма какво да крие, нито от обществеността, нито от хилядите фенове на баскетбола в Самоков. Напротив – искаме да чуем и сме готови да се вслушаме в мнението на всеки, който милее за любимата игра и любимия отбор.
 
ДО
КМЕТА НА
ОБЩИНА САМОКОВ

   Уважаеми г-н Кмете,
Считам, че това, което съм направил аз  и ръководените от мене дружества за община Самоков, както и отговорността за осигуряване хляба на няколкостотин семейства,  ми дава моралното право да се интересувам от съдбата на нашия град и от всички въпроси, свързани с развитието или упадъка му. Все още в Самоков са останали хора и то поне няколко хиляди, на които също не им е безразлично в какъв град живеят. Не мое, а Ваше задължение е да ги чуете и им отговорите, директно,  „очи в очи”.
Конкретният проблем – ползването и управлението на Арена „Самоков”, е само един от „болните” въпроси, но е типичен пример за стила и методите на управление в цялата община.
Готов съм ВСИЧКИ значителни и не толкова значителни въпроси във връзка със залата да бъдат публично и детайлно обсъдени, с цифри, факти и аргументи, а не с голословни твърдения и обвинения.
Такива твърдения и обвинения има в изказването Ви по Канал „Рила” от 17.02. и в писмото, което впоследствие получих и което беше разпространено чрез вестниците „Приятел” и „Любословие”. Въпреки, че кореспонденцията ми досега е само с Вас, това последно получено писмо (изх. № 91-00-56/16.02.2010) е подписано от зам.кмета Сайменов и директора на ОП”СИП” Върбев. Аз кореспонденция с тях нямам, а е явно, че първият от тях или  бързо забравя (направеното от мен и дадените от него обещания) или няма никаква реална власт да решава проблемите на общината.
Но тъй като писмото е подпечатано с печат „Кмет - Община Самоков”, а и Вашето изявление се базираше на посоченото писмо, считам, че изложеното  там е и официалната позиция на кмета на Община Самоков.
Почти нищо от това писмо, а и от Вашето изказване, не отговаря на реалните факти И ОЩЕ ВЕДНЪЖ ДОКАЗВА ТОТАЛНОТО НЕРАЗБИРАНЕ ОТ СТРАНА НА ОБЩИНАТА НА ПРОБЛЕМИТЕ С УПРАВЛЕНИЕТО НА НАЙ-ГОЛЕМИЯ СПОРТЕН ИМОТ В ГРАДА:
1. Както БК”Рилски спортист”, така и „Самел-90”АД, така и най-големите експерти по изграждане и оборудване на спортни зали в България, консултираха не само доставката на оборудването, а и част от самото проектиране на залата. Благодарение намесата на тези експерти се избегнаха редица недомислия и  глупости на първоначалния проект. За съжаление, не всичко, което се предложи, се одобри и изпълни.
2. „Самел-90”АД по договор с „ГБС”-София”АД достави  оборудване за Залата, но за значително по-малка цена от цитираните от кмета 800 хил.лв. Въпреки ограничения лимит за изпълнение на доставката, специализираното спортно оборудване за баскетбол, борба и волейбол е на най-високо ниво.
3. Никой от БК”Рилски спортист” или „Самел-90”АД не е консултирал или участвал в доставката на единственото (старото) табло – за цена от близо 200 хил. лв. то беше доставено директно от „ГБС”. Това табло не беше достатъчно за провеждане на състезания от висок ранг, което наложи доставката на допълнение към системата.
4. Въпреки представеното от БК”Рилски спортист” задание за допълнение на информационната система, в обществената поръчка залегна съвсем друго задание, за система, която отново нямаше да е достатъчна.
5. Въпреки възможността да се изпълни обществената поръчка според заданието на възложителя и според подадената оферта, „Самел-90”АД достави и въведе в експлоатация система с много повече от първоначално заложените от Общината функции, с много по-големи размери, така, че цялостната информационна система напълно да отговаря на изискванията за провеждане на баскетбол и волейбол на световно ниво. Можеше, както би направил всеки друг изпълнител, да се органичим с първоначално заложената система, да изпълним нещо, което иначе ще е според изискванията на възложителя, но няма да върши работа. Доставихме, монтирахме и въведохме в експлоатация: голямо табло, с десет функции, малко табло с пет функции, уникални тристранни шутклокове, електронна стрелка, компютърна система за баскетбол, волейбол, цялостен подобрен софтуеър, включително и за старото табло. Заводската цена на тази система е над 86 хил. лв. – без каквато и да е печалба, допълнителни разходи и др. Защото искахме нашата зала – залата на всички самоковци, да бъде уникална, да стане арена на незабравими спортни събития и успехи на самоковските и българските спортисти.
6. Ако тази система не беше направена по начина, който работи в момента, Самоков нямаше да е домакин нито на Финалната четворка на Балканската купа, нито на други международни баскетболни и волейболни състезания от най-високо ниво.
7. Възложителят – представляван от инж. Ярловски – ВрИД кмет по това време, както и другият зам.-кмет – Сайменов, напълно осъзнаха какво е заложено според заданието на общината и какво предлагаме да изпълним като допълнение. И СЕ АНГАЖИРАХА РАЗЛИКАТА МЕЖДУ ОФЕРИРАНАТА И ЗАВОДСКАТА СТОЙНОСТ НА СИСТЕМАТА ДА БЪДЕ ПОЕТА ОТ ОБЩИНАТА. Това до момента, под каквато и да е форма, не е направено.
8. За кмета на общината сигурно изглежда кощунствено да искаме управлението на МСЗ”Самоков”. Всички останали спортни обекти в общината (с изключение на ледената пързалка) се управляват от ползвателите – лицензираните спортни клубове (стадионът – от Футболния клуб, залата за борба – от Клуба по борба, покритата писта за лека атлетика – от Клуб „Рилски атлет”, стрелбището – от Клуба по биатлон, Мотополигон „Ридо” – от Клуба по мотоспорт).
9. Никога и по никакъв начин не съм искал, няма и да искам комплексът на Арена „Самоков” да се ползва само за баскетбол. Никога не съм настоявал „... другите клубове и деца на града...” да ползват залата по моя преценка. Повече от 20 години съм помагал - не  само на баскетбола, а и на много други спортове в града ни (борба, ски, футбол, аеробика ...), на други организации и личности в Самоков. Твърдения, че искам да лиша децата на Самоков да ползват залата, за мен са обидни. Единственото, което искам, е това уникално за града ни съоръжение да се управлява адекватно. И ако предложението на БК”Рилски спортист” за партньорство с община Самоков по управлението на Залата беше прието още през 2008г., общината щеше да спести досега разходи за близо 250 хил. лв. и за всяка година занапред – по над 150 хил. лв.
10. През последните 10 години БК”Рилски спортист” е организирал десетки международни мачове, стотици баскетболни срещи от „А” група, 16 финални турнира и още близо сто други турнири. Всички разходи по организацията на тези турнири са поети от БК”Рилски спортист” и от „Самел-90”АД. Само преките разходи по провеждането на мачовете от НБЛ и БИБЛ са 3 - 5 пъти по-големи от всички приходи от билети. 
11. БК”Рилски спортист” за 10 години е организирал десетки лагери на национални и клубни отбори. През последните години, благодарение на БК”Рилски спортист” са реализирани над 50 000 нощувки в общината ни.
12. Над 80% от реалните приходи на МСЗ”Самоков” са от национални и клубни отбори по баскетбол, поканени от БК”Рилски спортист”.
13. БК”Рилски спортист” е един от малкото баскетболни клубове в страната, които не събират дори и минимални такси за тренировки и участие в състезания.
14. Благодарение на БК”Рилски спортист” има годишно около 20 директни предавания от Самоков по национални телевизии
15. Община Самоков пое 17 хил.лв. от разходите по Финалния турнир на Балканската лига. Това не са всичките, а около 10 % от всичките разходи по организацията на турнира. Само разходите на БК”Рилски спортист” и „Самел-90”АД са два пъти повече от общинските. Срещу това общината ни получи огромна популярност на целия Балкански полуостров. Някои оцениха ползата за общината  само от това събитие на 500 000 лв. Но това не са пари, които ще влязат директно в нечий джоб или от които някой ще получи комисионни – това е цялостният ефект от огромната и изключително позитивна за града ни реклама.
16. Вярно е, че Общинският съвет е представителния орган на Община Самоков. Не е вярно, че всички решения относно МСЗ”Самоков” се вземат от Общинския съвет – Съветът е дал големи правомощия на кмета на общината, както при управлението на Общинското предприятие ”СИП”, така и в Наредба № 12 (относно общинските такси). И не е коректно кметът да се оправдава с Общинския съвет – най-малкото, защото всички проекторешения относно залата са подготвени от общинската администрация, представени пред Съвета от кмета и, по правило, приемани в първоначалния вариант. Цялото управление на МСЗ”Самоков” е на директно подчинение на кмета. А според Наредба № 12 (чл. 73, т. 32.; последните две изречения на посочената точка), мероприятия с продължителност повече от 1 ден се уреждат  с договор, като се формират пакетни цени, извън посочените в Наредбата. Договорите да се подписват от Кмета или оторизирано от него лице. ЕТО ТАКЪВ КОНКРЕТЕН ДОГОВОР, С КОНКРЕТНИ ПРАВА И ЗАДЪЛЖЕНИЯ ИСКАМЕ ДА ИМА МЕЖДУ БК”РИЛСКИ СПОРТИСТ” И ОБЩИНАТА. И подписването на такъв договор е изцяло в правомощията на кмета.
17.  Единствено ясното и сигурно от всички досегашни писания и изявления по темата е, че ОБЩИНАТА НЯМА НИТО ЯСНА КОНЦЕПЦИЯ НИТО КОНКРЕТЕН ПЛАН ЗА УПРАВЛЕНИЕТО НА МСЗ”САМОКОВ”, А И НА ЦЕЛИЯ КОМПЛЕКС (включващ всички спортни съоръжения, басейна, хотелската част).
Някои хора сигурно отделят много време в мислене – какъв е „келепира” от всичко това – от цялостната издръжка на един баскетболен клуб, от непрекъснатите главоболия, свързани с ползването на залата. И каква ли ще е чистата ми печалба от управлението на комплекса.
Както лично аз, така и „Самел-90”АД и другите свързани предприятия имаме достатъчно задачи и цели, чието изпълнение – малко или много, спомага за просперитета на града ни. Организацията на един от най-добрите спортни клубове в България и менажирането на целия спортен комплекс може да доведе само допълнителни главоболия, не и финасови облаги.
Печалбата от всичко това е за стотиците деца, които се занимават със спорт и за хилядите фенове, които живеят с проблемите на любимия отбор. И с крайна цел – да обичат града си и да останат да живеят в него.
С постигнатото до момента има основание да се гордее всеки един самоковец, съпричастен на успехите ни. И ако някой се опитва да омаловажи постигнатото или да пречи на бъдещите ни успехи, то той трябва да обясни това на хилядите, които милеят и за спорта, и за града ни.
НЯМАМ НАМЕРЕНИЕ ДА ИЗЗЕМВАМ ПРАВОМОЩИЯТА НА КМЕТА – ДА УПРАВЛЯВАМ ЗАЛАТА ИЛИ ОБЩИНАТА.
Но имам правото, публично и в присъствието на всички желаещи, да искам по-добро управление на залата и общината. Искам да не бъде съсипан един уникален комплекс – мечта на мен и хиляди самоковци и съм готов да изслушам всеки и да отговоря на всеки въпрос по тази тема.
Определете удобен за Вас ден, час и публично място, не само за да проведем диспут, но и за да дадем отговор на гражданите. И не за да бъде отчетена някаква медийна изява, а за да намерим  реални управленски решения.

С уважение:
Председател на БК”Р. спортист”,
Изп. директор на „Самел-90”АД
                                                           (инж. П. Георгиев)