Вече бе написано, че Балкан победи Рилски спортист и в третия мач между двата тима от редовния сезон на НБЛ. Резултатът - 74-67 в полза на Балкан подсказва, че и в тази среща, както и в останалите две, играта е била оспорвана.

Със сигурност обаче може да се твърди, че това бе най-лесният и най-категоричният успех на Балкан над тима от Самоков.  Вярно е, че домакините на два пъти стопяваха пасив от по десетина точки. Първият път това стана в средата на третата четвъртина. Тогава за първите й 5 минути зелените успяха да вкарат едва 2 точки и в този период резултатът от 44-34 за Балкан след голямата почивка стана 46-44 след серия от 10-2 на самоковци. При втория път пет минути преди края Рилски спортист дори успя да изравни 62-62.

Горните два момента дават основание да се твърди, че тази вечер зелените се доближиха до търсения отборен облик, с доброто водене на мача от страна на старши треньора Петър Клечков.

Но още по верни са нещата от статистиката. За целия мач Рилски спортист водеше в резултата само 4 минути и 2 секунди, а бе догонващ цели 31.49 минути, когато преднина имаше Балкан. До равенство в резултата се стигна само 6 пъти. Споменахме най-критичното - при 62-62. Най-големият аванс на домакините в срещата бе 3 точки, докато този на Балкан достигна 13 при 41-28 минута преди края на втората четвъртина.

Всички тези цифри и заключения потвърждават тезата, че днешната победа на Балкан над Рилски спорсист е най-лесната.

Въпреки предричанията на т.нар. специалисти, които преди всеки кръг дават публично своите прогнози. Един от тях просто бе взет на подбив от феновете на Балкан непосредствено след края на срещата.

И въпреки очевидната съдийска подкрепа в полза на домакините. Най-отявлена бе тази на старши съдията на мача Марин Механджиев. Той си позволи толкова скандални отсъждания в ущърб на Балкан, че човек се чуди защо се излага публично, и то при положение че мачът бе предаван директно в телевизионно излъчване. Разбира се, цялата реферска гилдия ще се втурне да го защитава и да носи от девет дола вода за правилността на решенията му. Но и на слепия стана ясно какви са целите. По време на срещата, без да се свенят, за "грешки" на неговите колеги му се караха и старши треньорът Тодоров, и изп. директор Чилингиров.

Над всички в тази среща бе Атанас Радев. То е ясно от индекса му на полезност, който е най-високият от всички баскетболисти и от двата тима - 32. В него се включват отбелязаните 22 точки, овладените 15 топки под двата коша - 10 в защита и 5 в нападение, направените две асистенции. Страхотно се включи лекуващият скъсване на мускул Йордан Бозов. През седмицата Клечков обяви, че ще го пази за първата среща за Купата на 11-ти с Черноморец, но бързото му възстановяване му даде повод да рискува и да го пусне в игра още в 8-та минута. От този момент Данчо престоя на игралното поле до самия край. Отбеляза решителната тройка 29 секунди преди края, когато резултатът стана 72-67 за Балкан. И завърши с втори КПД - 25 с вкараните 20 точки (5-5 за 2 точки, 3-2 от тройката, 5-4 от фаула), направи и 3 асистенции.

Иван Лилов бе пазен зорко. Но въпреки това и натрупаните рано лични нарушения успя да отбележи 11 точки и да овладее 6 борби. В самия край напусна за 5 фаула, като смело може да се каже, че 3 от тях бяха отсъдени абсолютно пресилено. Два от които в самото начало на срещата, може би по добре познатия съдийски христоматиен тертип на тема "ранно омаломощаване на лидер".

С третата поредна победа на Балкан над Рилски спортист рухна дълго натрапваният  още преди началото на сезона мит, че македонският им тренер Александър Тодоров е достоен дори за национален селекционер на България. А  е просто е един от средняците в тази професия в родния шампионат. Именно той за трети път загуби мач срещу отбор, воден от миналогодишния му помощник. И отново, както и предишните два пъти, хвърли вината върху играчите, без да спомене нищо за своята отговорност.

Подобно на играчите, страхотна и този път бе публиката. на Балкан. В което никой не се е съмнявал. След мача Клечков специално й благодари.