Рилски спортист плесна звучен шамар още в първия ден на Финалата осмица на турнира за Купата на България, изхвърляйки един от основните фаворити - шампиона Лукойл Академик. В изключително напрегнат мач възпитаниците на Ацо Тодоров победиха напълно заслужено с 82:8, независимо от слабото съдийство и профуканите 14 точки преднина от третата четвърт.

Срещата започна по-добре за тима от Самоков, който поведе с 6:2 след 2 минути игра. Лукойл Академик пък не заложи в стартовия състав на капитана Тодор Стойков. Роб Престън изведе Рилски напред за 8:3, а Травис Питърсън увеличи преднината на 10:3. Перо Антич върна 3 точки за 6:10, 6:12 минути преди края на частта. Симо Найденов обаче веднага възстанови трите точки за 13:6, като съставът на Александър Тодоров продължи да стои по-добре на терена в зала „Диана". „Студентите" се опитаха да заздравят защитата, но Богдан Боев вкара от тройката за 16:9. Перо Антич правеше всичко възможно да дърпа своя тим напред. По-малко от 5 минути преди края Рилски продължаваше да води с 18:11. Роб Престън увеличи преднината на 8 точки за 19:11, вкарвайки само един от двата си наказателни удари, а в следващата атака на Лукойл Академик Веско Веселинов овладя топката, но Антич бе фаулиран и пропусна на два пъти от фауллинията. Уили Дийн направи перфектен пробив за 13:19. Симо Найденов вкара и бе фаулиран, след което реализира от наказателния за 22:13, а Богдан Боев направи резултата 24:13 за Рилски на бърза контра. Рилски седеше определно по-добре в двете фази като Уили Дийн и Перо Антич се опитваха да върнат „студентите" в мача. Роб Престън увеличи аванса на 10 точки за 25:15, минута преди края на първата четвърт. Лукойл отново намали чрез македонския национал и до началото на вторите 10 минути резултатът  бе 25:19 в полза на Рилски спортист.

Лукойл Академик започна втората четвърт със серия от 4-0, която бе прекъсната от тройка на Яне Петровски за 23:28. Николай Върбанов отбеляза за 25:28 след забивка, но след това Престън бе точен от зоната за три точки за 31:25. Дейвид Бърджис се справи с опеката на Върбанов в следващата атака и направи 33:25, като Рилски започна да играе по-умело  в защита и 5 минути преди края на полувремето водеше с 33:25. Бранко Миркович наниза тройка за 28:33, а по-късно отгново бе точен за 31:35, 3:47 минути преди края на полувремето. Лукойл намали на 33:36, но Сашо Груев направи страхотен пробив през центъра, завършил с успех за 38:33. До края двата отбора се надпреварваха да изпускат, но Богдан Боев намери начин да увеличи преднината на своя тим с 9 точки за 42:33, което се оказа и окончателния резултат след 20 минути игра.

В началото на второто полувреме Рилски започна отново по-добре, но някои неадекватни съдийски отсъждания позволиха на Лукойл да намали разликата на 7 точки а 37:44. Роб Престън вкара за 46:37. Двата отбора не спряха да грешат в завършващата фаза близо 2 минути, докато  Цветкович вкара за 39:46. Симо Найденов обаче наниза тройка за 49:39 в полза на Рилски, 6 минути преди края. Капитанът на „студентите" Тодор Стойков влезе в игра чак, 05:39 минути преди края на третата част. Лидерът на тима бе с наколенка на десния крак, но се опита даде висчко от себе си в следващите минути. Това обаче не помогна особено на шампионите, които продължиха да трупат пасив. Престън бе точен на два пъти от фаула за 51:39, но вследващото нападение Стойков вкара и бе фаулиран, след което реализира за 51:42. Петровски обаче възстанови преднината за Рилецо за 53:42. Македонецът продължи съ силните си изяви в двете фази, подобно на крилото Богдан Боев. Именно той вкара на бърза контра за 57:44, 2:39 минути преди края на третата част.  В псоелднитте две минути на частта Лукойл се опита да заздрави защитата, но в крайна сметка след 30 минути отборът на Александър Тодоров продължаваше да има преимущество в резултата за 63:50.

Лукойл Академик започна последната и решаваща четвърта част с амбицията да промени окончателно ситуацията на терена. „Студентите"засилиха натиска, като след забивка на Христо николов, 8:25 преди края намалиха на 9 точки дефицита за 54:63. Дейвид Бърджис обаче бе точен в подкошието в следващата атака и бе фаулиран. Американецът пропусна от фауллинията, но разликата остана над 10 точки за Рилецо. Капитанът на Лукойл Тодор Стойков отново пое инициативата и след негов кош, 6:33 минути преди края шампионите пак намалиха за 56:65. Тимът на Йовица Арсич се стараеше доста в защита, но и играчите на Рилски спортист не се предаваха. Отново спорни отсъждания на съдийската бригада възпламениха страстите в залата, а по-малко от 6 минути преди сирената Лукойл намали на 60:65 след тройка на Перо Антич.  Тройка на Тодор Стойков вкара за 63:67, а роб Престън отново отбеляза за 69:63. Чавдар Костов също бе точен от тройката за Академик за 66:69. Дейвид Бърджис вкара и бе фаулиран, след което реализира от линията на наказателния удар за 72:66. Отборът на Йовица Арсич продължи да играе ожесточено в защита, като 3:15 минути преди финалната сирена Стойков отново вкара тройка за 70:73, завързвайки окончателно мача. Състезателите на Рилски спортист направиха много пропуски от наказателната линия, като след поредния само 1 успешен изстрел от фауллинията, Перо Антич пое отговорността и вкара за „студентите" от тройката за 73:74. Шампионите бяха в подем и само 3 минути преди края изоставаха с 1 точка. В следващото нападение Питърсън не бе точен, а Лукойл реализира без да бъде свирено очевдино нарушение срещу Богдан Боев - 75:74. Симо Найденов бе точен на два пъти от линията на наказателния удар, а малко по-късно Тодор Стойков напусна играта за 5 фаула при резултат 76:75 за Рилски. Сашо Груев реализира два пъти от фауллинията за 78:75. В следващото нападение Уили Дийн бе фаулиран, но несполучи при първия си опит - 78:76. Груев сбърка и Лукойл изравни за 78:78 след бърза контра, завършена от Чавдар Костов и след това шампионите отново излязоха напред за 80:78. Груев изравни от фауллинията, а впоследствие Миркович не отбеляза и фаулира Яне Петровски. Македонецът не трепна от наказателния - 82:80. Лукойл се опита да „излезе" с тройка на Дийн, но американският гард бе неточен. Публиката в зала „Диана" започна бурно да аплодира  и подкрепя състава на Рилски спортист, който при евентуален успех щеше да се изправи на полуфинал срещу Балкан. В последното нападение за Лукойл Антич пробва тройка, но неуспешна, дарявайки победата на тима на Александър Тодоров.