Лидерът в НБЛ Лукойл Академик спечели като домакин мача от 11 кръг с Рилски спортист с 96-84 (28-18, 21-26, 26-18, 21-22). Двата тима изиграха интересен двубой, в който гостите от Самоков оказаха сериозен отпор на шампионите.


Въпреки че след първата част Лукойл Академик поведе с 10 точки  разлика, във втората играчите на Рилски спортист не само я стопиха, но дори и поведоха с 2 точки. Все пак на полувремето домакините имаха аванс от 5 точки - 49-44.


В края на третата четвъртина домакините отново дръпнаха в резултата и преднината им пак стана двуцифрена. В началото на четвъртата обаче самоковци  отново се доближиха опасно и поддържаха пасив от 3 до 5 точки.


Тишината в залата в Правец, въпреки наличието на доста хора по трибуните и контрастираща рязко с атмосферата ден по-рано в тази в Ботевград, бе нарушена  пет минути преди края. Тогава съдийската тройка начело с Мирослав Томов реши да си улесни мача с няколко отсъждания в ущърб на гостите. Това вбеси не само треньора Росен Барчовски, но и президента на Рилски спортист Петър Георгиев, който стана прав и недвусмислено изрази негодуванието си, след като до този момент наблюдаваше кротко срещата в компанията на Сашо Везенков.


Нещата се нажежиха още повече, след като секунди след това Христо Захариев извърши неспортсменски фаул срещу Павел Маринов. Между двамата светнаха искри и бяха наобиколени от своите съотборници, но всичко се размина без ексцесии.


Отличен мач за победителите изигра Девин Грийн, завършил с 27 точки, 6 борби и 5 асистенции, като изпусна само една от 12-те си стрелби. Силно игра и Веско Веселинов, който отбеляза 16 точки и овладя 7 борби. С 14 точки и 8 овладени топки е Дерил Уоткинс.


За Рилски спортист се откроиха четирима. Бранко Миркович вкара 20 точки, с 18 е Тери Смит, 17 отбеляза Христо Захариев, 14 добави Бракстън Дюпри.


В останалите 3 срещи от днес Ямбол победи като гост Черноморец Бургас с 84-76, Берое се наложи като домакин над Черно море Порт Варна с 96-84, а В Плевен Спартак спечели срещу ТЕСИ България с  86-76.