Още тази седмица ГЕРБ започва събирането на нужните подписи за стартирана процедурата по импийчмънта на президента. Това заяви Цветан Цветанов - вицепремиер и министър на вътрешните работи, в предаването „Седмицата" на Дарик. „Нищо не се е променило в последните няколко дни, за да промени партия ГЕРБ позицията си. Това е и решение, което е взето от изпълнителната комисия, което вече беше прието и от парламентарната група на ГЕРБ и започваме процедурата от другата седмица със съответните подписи, които са необходими", обясни той. Решението дойде въпреки апела за диалог между институциите, който държавният глава отправи на нарочна пресконференция.

Причината за действията на партията беше разпространената стенограма на разговора между Георги Първанов и вицепремиера Симеон Дянков. Според ГЕРБ действията на президента нарушават конституционната норма, че никой не може да бъде записван без негово съгласие, обясни Цветанов. Той категорично отрече управляващите да са имали предварително намерение за искане отстраняването на президента. „В никакъв случай не сме имали някакви намерения да стартираме процедура за импийчмънт. Ако не беше поведението, което беше доста провокативно, на президента, и то точно със срещата, която беше организирана между премиера, президента, за да отиде г-н Дянков и да се изчисти този въпрос. Не знам дали сте гледали самото предаване, в което участва г-н Дянков, но нямаше чак такъв умисъл, който президентът възприе и започна тази персонална атака към Дянков", изтъкна вътрешният министър.

„Важно е, когато човек чете стенограмата да види, че на четири-пет места президентът казва, че е в качеството си на гражданин, а не в качеството си на президент, разговаря с Дянков. След това обаче минава в позиция на говорене, че е президент и в неговото си качество. И това, което беше разпространено в публичното пространство, стенограмите и това, което президентът казва, че е практика за президентската институция, ние не сме го видели като практика за всички останали разговори, които са водени с други министри, или със съставянето на Тройната коалиция", добави още Цветанов.

„При създаването на проекта ГЕРБ винаги сме говорили, че това не е пазар", каза Цветан Цветанов по повод на думите на лидера на РЗС Яне Янев, че от партията ще дадат подкрепа за подписката за импийчмънта на президента срещу процедура за нова Конституция. Цветанов отбеляза, че ГЕРБ догодина ще има своя кандидатура за президент и той ще бъде от ГЕРБ.

В коментара си вътрешният министър заяви, че Първанов е извадил късмет при избора му за втори мандат заради липсата на силна кандидатура, около която да се обединят десните. Това според вицепремиерът се дължи на скандала между Петър Стоянов и Богомил Бонев, при първия избор, и липсата на силна кандидатура, при повторното му избиране като държавен глава

„Президентът се държи все едно тези 20 години е живял някъде другаде и не е бил част от политическата класа. Излиза и казва: „Тук политиката е слаба, няма никакъв напредък. Президентът не слага обективно нещата на масата. Защо не казва как се стигна до тук", заяви Цветанов. Той припомни, че кампанията на Първанов беше финансирана от Людмил Стойков, който е разследван за участие в източването на 7,5 млн. евро от програма САПАРД, както и информациите, че президентът бил на лов в Благоевградско, когато стана инцидентът с влака София-Кардам.

В студиото Цветан Цветанов коментира и други теми от седмицата. Той не скри, че е против идеята полицаите сами да си плащат здравните вноски. Това ще стане задължително, ако се приеме предложението на Симеон Дянков държавните служители сами да плащат здравните си вноски към държавата. „Тепърва ще се води дебат за предложението, аз съм напълно против, но ще се съобразя с колективното мнение", обобщи вътрешният министър.

Той обясни още, че ще направи опит тази седмица да се срещне с членовете на Висшия съдебен съвет. ВСС поиска да се срещне с Цветанов след негово изказване, че висшия орган е компрометиран. Това заключение той направи на среща със Съюза на съдиите, която сам определи като „много конструктивна". Цветанов отказа да влиза в детайли, но заяви, че Алексей Петров и Красимир Георгиев-Красьо Черния са имали влияние върху ВСС. „Изводите ми са на база информацията, която съм имал, но не мога да конкретизирам", каза министърът.

На въпрос дали е възможно мандатът на ВСС да бъде прекратен Цветанов обясни: „Когато говорим за реална съдебна реформа, смятам че би могло с помощта на съдиите, защото те биха могли да дадат разумни предложения как да се случи това". Вътрешният министър обаче уточни, че в момента не може да каже, че има конкретна и ясна позиция в тази посока. Цветанов обясни още, че няма да се откаже репликите си към съдебната система, защото в това няма нищо лошо, когато се говори за борба с престъпността.

Намерението си за започване на процедура по отстраняване от поста на президента Георги Първанов ГЕРБ обяви официално на 10 март. Повод за това стана изнесената стенограма от разговора между държавния глава и вицепремиера Симеон Дянков. За стартиране на процедурата по импийчмънт на държавния глава са нужни 60 депутатски подписа. ГЕРБ, Синята коалиция и „Атака" нямат проблем да ги съберат. Дори и да се задейства механизмът за предсрочно освобождаване на президента, такова проекторешение трудно ще бъде прието в пленарната зала. За да бъде одобрено, то трябва да бъде подкрепено от поне 160 народни представители, а всички депутати извън БСП, ДПС и РЗС са 154.