Президентът Георги Първанов обяви, че България спешно се нуждае от нова концепция и стратегия за националната сигурност и той няма да чака правителството, а в най-скоро време ще я предложи на обществото. Тя ще акцентира върху енергетиката, рестартирането на затворените блокове на АЕЦ „Козлодуй” и върху не военни аспекти на гражданската и социалната сигурност.

Държавният глава призова за нова кръгла маса и приемането на нова декларация за национално съгласие между политическите сили. Той постави и кризата на политическия модел на България в графата на заплахите за национална сигурност. Това заяви президентът в лекция за новите аспекти на националната сигурност.

„Не вярвам в търговските измерения на конфликта Русия – Украйна. Той изразява амбициите за сблъсък на стратегически интереси. България остро възразява срещу това да е заложник на каквато и да е политика между Киев и Москва, между Вашингтон и Брюксел”, подчерта Първанов. „Именно кризата показа, че за всичките тези години на прехода не е направено почти нищо за създаването на алтернативни възможности за изход от кризисни ситуации. Не е направено нищо. Не само че няма алтернативна тръба на тази, която имаме от повече от две десетилетия. Извинявайте, ние нямаме една нова гайка, завита във времето след Тодор Живков”, остро отбеляза Първанов.

Като елемент на енергийната сигурност трябва да отворим 3 и 4 блок на АЕЦ „Козлодуй”, обви държавният глава и допълни, че очаква референдум през юли. „Ние не искаме, извинявайте за израза, не искаме ядрен конфликт с Брюксел. Мярка, предприета в диалог, тя би била животоспасяваща не само за българската икономика”, каза още президентът.

Георги Първанов определи кадровия проблем в МВР като най-голям рисков фактор за вътрешната сигурност: „Една от причините за това е ниското заплащане, особено на новоназначените. МВР не е в състояние да се конкурира на пазара на труда, добави още държавният глава.

Той обяви, че България трябва да се справи с кризата във функционирането на политическия модел и настоя всички политически сили да се разберат по 5 или 10 приоритета в една нова декларация за национално съгласие и предупреди, че ако енергетиката и довършването на стратегическите енергийни проекти не са между тях, кризата на доверието ще се задълбочи.