Президентът Георги Първанов обяви, че тайната коалиция е излязла наяве, а играта е много загрубяла покрай исканията за отстраняването му. Той допълни, че въпреки вероятния импийчмънт няма да отстъпи от политическите и гражданските си позиции.  

По думите на президента Първанов председателят на ДСБ Иван Костов и лидерът на „Атака" Волен Сидеров винаги са търсили повод за реванш за загубените досега битки. От своя страна ГЕРБ местят дебата върху проблеми от миналото.

Държавният глава подкани стартът на импийчмънът да започне веднага, щом бъдат посочени негови политически грешки. Според него такива не са били открити за осем години управление.

По отношение на нашите посланици в Турция и САЩ, Първанов заяви, че в случай на доказване на тяхна вина, той веднага ще подпише указа за тяхното отзоваване, но те не бива да стават жертва на политическо противопоставяне.

Според държавния глава с възможността за стартиране на импийчмънт се внася страх само сред обикновените граждани. „Няма ги законите, които да решават проблемите на България, които да стимулират българската икономика", завърши Георги Първанов.

Министърът на външните работи Румяна Желева съобщи, че е готова да предостави лично информация на президента Георги Първанов по случая с посланиците в САЩ и Турция. Тя каза, че делото на Дисциплинарния съвет на Министерството на външните работи принципно не трябва да напуска територия на външното ведомство и не може да бъде достъпно за други, освен на членовете на Съвета и на министъра.

Преди дни "Атака" обяви, че иска свалянето на президента Първанов от длъжност и започва процедура по импийчмънт. Основното искане на националистите е заради отказа на президента да отзове посланиците ни в САЩ и Турция.

За искане на импийчмънт на държавния глава се обявиха и от ДСБ. Оттам обясниха, че ще прибягнат към тази стъпка, ако се окаже, че има молба за помощ до вече покойния Садам Хюсеин, подписана от тогавашният председател на БСП и настоящ президент Георги Първанов.

От СДС също заявиха, че ще подкрепят процедура за импийчмънт на държавния глава, при условие, че обвиненията срещу него не са лековати и имат достатъчно юридически основания.