НЦИОМ регистрира изключително високо единодушие сред интервюираните в позициите им против разпространението на ГМО у нас. Националното представително изследване е проведено между 5 и 12 март 2010 г. по поръчка на народния представител Лъчезар Тошев, съобщиха за Агенция “Фокус” от НЦИОМ.
97% от участвалите в изследването поддържат мнението, че България трябва да продължи да отстоява, включително и пред Европейския съюз, съществуващите забрани за отглеждане на ГМО на нейна територия.
Общо 80% от респондентите са информирани за обсъжданите промени в Закона за генетично модифицираните организми (ГМО), като 14% следят темата в подробности.
Една пета от респондентите не са информирани за обсъжданите промени – това са преди всичко хора с основно и по-ниско образование, учащи, безработни и жители на селата.
На практика съществува консенсус по въпроса за ГМО както в различните социално-демографски групи, така и сред привържениците на различните политически сили, и сред политически пасивните респонденти.
93% от интервюираните одобряват сега действащата забрана в България да се отглеждат генетично модифицирани тютюн, маслодайна роза, лоза, пшеница, плодове и зеленчуци.
Между 94% и 96% от респондентите одобряват:
• действащата забрана за отглеждане на ГМО в 30 километровата около защитените територии;
• действащото изискване министърът на околната среда задължително да отказва разрешение за отглеждане на ГМО в съседство с терени, където се прилага биологично земеделие;
• въвеждането на забрана да се отглеждат ГМО в 10 километровата зона около пчелини.