Българският наставникът на южноафриканския Мамелъди Съндаунс Христо Стоичков подаде оставка.

Това съобщи самият той в интервю за радио Metro FM снощи. Според думите на Стоичков, той напуска поста си, след като ръководството на клуба не му е предложило нов контракт. Настоящият договор на българина с "бразилците" изтича в края на този сезон. Българинът класира Мамелъди на второто място на точка от шампионите от Суперспорт Юнайтед.

Легендарният нападател на България и на Барселона не получи подкрепа от ръководството на Мамелъди, което явно не е останало доволно от постигнатите резултати. Тимът зае второто място в крайното класиране в шампионата на ЮАР, а в края на февруари Стоичков коментира, че "се справя добре на поста си, като се имат предизвикателствата срещу, които се изправя".

В 30 мача за първенство, Камата изведе тима си до 16 победи, осем равенства и шест загуби. Медиите в ЮАР коментират, че основна причина, за да не му бъде предложен нов договор са високите финансови изисквания на българина.

Оставката на българския специалист е донякъде очаквана, тъй като преди месец в изказванията си Стоичков остро разкритикува футбола в ЮАР и обвини централата в корупция. Също така от пиперливия език на българина пострада и националният селекционер на ЮАР Карлос Алберто Парейра.

Стоичков пое отбора на Мамелъди през лятото на 2009 година, а преди това водише освен националния отбор на България и испанския Селта. Сега явно на преден план ще е ново предизвикателство.