Административният съд не уважи жалбата на Коалиция “Гражданско сдружение за Ботевград” срещу решенията на ОИК за избор на общински съветници. Това стана ясно вчера. В становището си съдът изтъква, че Коалицията е трябвало да оспорва истинността на протоколите от Секционните избирателни комисии,  въз основа на които са установени и обявени изборните резултати, а не решенията на ОИК.

Административният съд отхвърля и заключението на тройната експертиза, според която Коалиция “Гражданско сдружение за Ботевград” трябва да получи още един мандат за сметка на ССД. Същата се преценява като необективна. “В случая експертите от тройната експертиза не са работили заедно, а са разпределили работата си помежду си, като един от експертите е извършвал огледа на част от бюлетините, а другите двама експерти за извършвали оглед на другата част. По този начин, въпреки че експертизата е подписана от тримата експерти, тя не може да отрази общо личните възприятия и изводи на тримата експерти по всички поставени въпроси. Също така експертите не могат да посочат конкретните причини, поради които са възприели дадени бюлетини като такива с порок. При запознаване със заключението на тази експертиза се установи също, че експертите не са отговорили на поставените от съда въпроси. В тази експертиза не са посочени какви точно отбелязвания има върху всички бюлетини, отчетени от СИК като недействителни. Поради тези съображения и най-вече поради обстоятелството, че истинността на официалните протоколи на СИК не бяха надлежно оспорени, съдът не възприема при изграждане на своите изводи от фактическа и правна страна заключението на тройната експертиза” – пише в решението на Административния съд. В него въобще не става въпрос за установени несъответствия между броя на действително намерените бюлетини и отразените цифри в протоколите на Секционните избирателни комисии.

В крайна сметка съдът потвърждава решенията на ОИК, с които е обявен изборният резултат за общински съветници за правилен и законосъобразен. Решението подлежи на обжалване пред върховния съд в седем дневен срок от обявяването му