“Родина 75И” оцелява много трудно по обективни причини. Фирми с подобен статут трудно оцеляват в създалата се икономическа обстановка. Давам добра оценка на управителя Николай Ненов, защото той не позволи фирмата да пада надолу. В скоро време общинският съвет трябва да вземе решение за продажбата на “Родина 75И". Ако успеем да реализираме сделката, средствата от нея ще се използват за реинвестиция в друга общинска собственост”, заяви Георги Георгиев по време на обсъждането на отчета на “Родина 75И”ЕООД за 2009 година.
Становище по тази точка от дневния ред изрази общинският съветник Йордан Йорданов. Според него фирмата агонизира и трябва да започне незабавно подготовка за продажбата й.
Съветникът от БСП Цветан Коцев каза, че фирмата може да се изправи на крака, ако кандидатства за средства по европейски проекти, но това не е предвидено в бизнес-плана на дружеството.
“Г-н Коцев, общината ще Ви осигури заплата от 2000 лева на месец, за да управлявате “Родина” в рамките на една година. Ако успеете да я изправите на крака, ще задържите парите, ако не успеете, ще ги върнете на общината”, отговори Георги Георгиев.

Не по-различно е състоянието на фирма БКС. Според градоначалника тя е “огледален образ на “Родина 75И”. “Забавихме провеждането на търга за сметосъбиране и сметоизвозване в общината, за да дадем възможност на БКС да има някаква дейност, но и това не помогна. Общинското дружество трудно ще устои на конкуренцията на другите фирми, които се занимават с озеленяване. Претендирам, че съм стопански ръководител, но не мога да дам рецепта на БКС”, каза кметът.

За миналата година фирма “Родина 75И” е реализирала отрицателен финансов резултат в размер на 96 000 лева. БКС също отчита загуба – 35 000 лева.