Органите на полицията предприемат мерки за гарантиране на сигурността на имуществото и безопасността на гражданите през Великденските празници. В специални срещи с органите на местната власт и администрацията са разяснени  конкретните дейности за осигуряване на безопасността по празниците.
Специалистите по сигурността съветват гражданите при отсъствие през празнични дни да обезопасят жилищата си и да помолят съседи да наблюдават дома им срещу евентуално посегателство.
Традиционно храмовете, търговските обекти и градският транспорт са предпочитаните от джебчиите места, особено в суматохата на празничното настроение. Повече бдителност и повишено внимание биха ни предпазили от неприятната изненада да останем без документи, пари или накити.
Подобни съвети от “Охранителна полиция” са важни и по време на път – ако се наложи ремонт на автомобила на пътното платно напр.,  предложената особено от “случайно” спрели хора, невинаги трябва да се приема безусловно.
През пролетните празниците зачестяват и кражбите и измамите при търговия с животни. За да не ви измамят - предварително се осведомете за имената и номерата на автомобилите на купувачите, а при разплащането - проверете дали получените пари са истински.
Служителите на “Охранителна полиция” насочват внимание и към очакваното интензивно движението по основните и второстепенни пътища в цялата страна, особено в пиковите часове. “Пътна полиция” ще предприеме допълнителни мерки за подобряване на организацията и безопасността на движението, най-вече при входно-изходните артерии на столицата и големите градове. Допълнително полицейско присъствие ще бъде осигурено за подпомагане на движението в дните, когато хората напускат и се прибират в градските центрове. Ще бъдат засилени проверките за спазване на правилата на движение, за шофиране след употреба на алкохол, използване на предпазните колани, изправност на автомобилите и др. Особено внимание ще бъде отделено на сигурността на организираните ученически екскурзии и други групови пътувания.
Предстои засилен контрол и при пренасянето, употребата и съхраняването на взривни вещества, огнестрелни оръжия и боеприпаси – допълват от “Охранителна полиция”.