Шведски клошар се оказа милионер и неговото наследство стана повод за люта семейна битка в шведския крайбрежен град Скелефтеа, пише в. "Дейли телеграф".

Курт Дегерман бил известен сред съгражданите си като ексцентричен, смрадлив мъж, чието хоби било да рови из кофите за боклук на заведенията за бързо хранене, да вади  металните отпадъци и да ги предава за вторични суровини. Дегерман почина неотдавна на 60 години от сърдечен удар и тогава стана ясно, че той е притежавал състояние, равняващо се на 1 милион британски паунда.

Дегерман натрупал богатството, като инвестирал находчиво парите, спечелени от продажбата на метални отпадъци. Вместо да ги използва за вредни навици като алкохол или цигари, той ги вложил на борсата. Изкуството на успешните борсови инвестиции клошарят овладял, като четял всеки ден в градската библиотека икономическите страници на вестниците. В резултат на натрупаните познания и умелите инвестиции клошарят имал към момента на смъртта си акции, оценявани на сума  731 000 британски паунда, както и 124 златни кюлчета на стойност 250 000 британски паунда. Всичко това се намирало в швейцарска банка. Завещанието на клошаря оставяло имуществото му на негов братовчед, който го посещавал редовно преди смъртта му. Друг братовчед обаче предявил претенции. Накрая двамата роднини се споразумели да си поделят наследството, пише БТА.

Близки на Дегерман разказват, че той е бил много умен на младини. Заради неговите способности хората му предсказвали бляскаво бъдеще. Дегерман обаче зарязал учението заради лична драма още когато бил тийнейджър.