Холандски гражданин, пребиваващ в България, е петият издирван във връзка с операция „Медузи". Това разкри пред Дарик окръжният прокурор на Варна Владимир Чавдаров. Холандецът е обявен за общодържавно издирване у нас. Има издадена и европейска заповед за задържането му.

По-късно днес в съда се очаква да бъде внесено обвинението срещу арестуваните вчера четирима при операция „Медузи", както и искането за постоянното им задържане. Искането на прокуратурата вероятно ще бъде гледано в събота, посочи прокурор Чавдаров.

Председателят на варненския общински съвет Борислав Гуцанов, бизнесменът Даниел Славов - Дънката, управителят на "Градски транспорт" Пенчо Пенчев и счетоводителката на фирмата Йоана Кръстева бяха задържани вчера за 72 часа с прокурорска заповед. Четиримата са разследвани за три обществени поръчки с рециклирани возила от Франция и Германия. Договорите са сключени между 2003 и 2007 година и са на обща стойност 2 млн. евро.

Обвиненията срещу задържаните са няколко - за създаване и ръководене на престъпна група от лица, заемащи отговорно служебно положение и нанесли значителни вредни последици, за умишлена безстопанственост, за длъжностни присвоявания в особено големи размери, за сключване на неизгодни сделки, за подбуждане към лъжесвидетелстване и за съставяне на неистински официални документи от длъжностни лица. Тези обвинения са работни и могат да нараснат, коментира Чавдаров. Той допълни, че от домовете и офисите на арестуваните са иззети множество договори, счетоводни документи и компютри.

От днес на площад „Независимост" в центъра на Варна стартира публично събиране на сигнали за корупция в Общинския съвет за последните седем години. Всички сигнали, жалби и доказателства ще бъдат предадени в Окръжна прокуратура - Варна за разкриване на обективната истина, съобщиха инициаторите от Национална асоциация на българския бизнес.