Схема „Развитие” на ОП "Развитие на човешките ресурси" предвижда в рамките на 3 години - до 1 март 2013 г., да бъдат обучени и преквалифицирани 52 000 човека. За целта се предвиждат 250 млн. лв.

През обучение за периода се планира да преминат 65 000 човека.
По тази програма работодателите подават заявки в бюрата по труда. В тях те посочват свободните позиции и квалификациите, които служителите трябва да притежават. Потенциалните кандидати ще бъдат избирани от регистрираните безработни лица. С предимство по схемата са регистрираните безработни над 50 години, до 29-годишна възраст и останалите трайно без препитание лица.

На отговарящите на условията да влязат в обучение по програмата безработни лица ще бъдат раздадени ваучери за допълнителна квалификация, с които те ще бъдат записани в одобрените курсове от Агенцията по заетостта.

Целта на програмата е да облекчи бизнеса в намирането и подготовката на подходящи кадри. Схемата покрива всички професии, без земеделие, горско стопанство и риболов.
Работодателят има право да избере служители от всички успешно завършили кандидати. Наема ги за период от 9 до 12 месеца. 240 лв. на месец от трудовото възнаграждение на човек ще се осигуряват от Агенцията по заетостта, като работодателят има ангажимент да осигури същата сума осигуровките и полагащите се задължителни плащания по Кодекса на труда. В случай, че работодателят е община или държавна структура, задължителните социални вноски се поемат от държавата.

Важно уточнение за държавните структури е, че заявките им не трябва да са за чиновнически длъжности, а за спомагателни дейности, като ремонт на пътища, охранителна и дърводелска дейност и др. Работодателят има право да назначи лицето за постоянно или да го освободи. Лицата, които вече са се обучавали по програмата, няма да могат да се обучават повторно в друг курс по нея. Фирмите също ще могат да кандидатстват само по веднъж за субсидия за дадено работно място.
Идеята не е да се трупат различни квалификационни умения у един човек, а да се даде шанс на повече безработни лица да се обучат и да намерят реализация.