Схема „Отново на работа” предвижда в рамките на 31 месеца - до края на септември 2012г., 8 000 безработни лица да бъдат включени в обучение по ключови компетентности за детегледачи и включени в заетост след това. Стойността на схемата е 64 млн. лева.

Обучението по проекта цели осигуряване на обучение и заетост на безработни лица, регистрирани в бюрата по труда, за предоставяне на качествена грижа за отглеждането на деца от 1 до 3-годишна възраст.
Родителите и безработните лица заявяват в бюрата по труда своето желание за участие по проекта. Документите се разглеждат ежеседмично от оценителни комисии. Приоритетно се разглеждат документите на родители от следните групи: многодетни семейства; самотни родители; семейства, в които единият или двамата родители са с намалена работоспособност и от семейства с месечен доход по-нисък от средната работна заплата за страната.

Утвърдените кандидати се насочват за одобрение към родителите като приоритетно се насочват безработни лица с образование от сферата на здравеопазването, образованието и социалните дейности, както и безработни лица в предпенсионна възраст. Родителите, след направения избор, подават декларация по образец в съответното бюро по труда за предоставяне на услугата „полагане на грижи за гледане на дете от 1 до 3-годишна възраст”.

В рамките на схемата ще бъде финансирано обучение за придобиване на ключова компетентност на одобрените от родителите безработни лица. Списъкът на одобрените лица се предоставя от бюрата по труда на съответните обучители. Обучението се провежда на областно или общинско ниво, по график, за който безработните лица ще бъдат информирани.
Бюрото по труда сключва договор за обучение с всяко одобрено от родителите безработно лице.

На безработните лица за времето на обучението се изплащат транспортните разходи в случай, че обучението е извън населеното място по местоживеене. Разходите за транспорт покриват стойността на билета за пътуване с междуселищен обществен транспорт, при избор на най-икономичен маршрут и превозно средство.
Безработните лица се наемат на длъжност детегледач на трудов договор за срок не по-малък от 3 месеца и не по-голям от 24 месеца, като през периода си на заетост лицата получават средства в размер на минималната работна заплата.