В рамките на проект „Адаптивност” ще бъде финансирано обучение на 42 000 заети лица /преминали на непълно работно време/ за придобиване на първа и втора степен на професионална квалификация и по част от професия за първа, втора и трета степен. От тях 8 400 лица ще получат и средства за транспорт - от и до работното място, когато обучението се провежда в друго населено място, съобщават от Бюро по труда - Ботевград.

Схемата ще се реализира на територията на цялата страна и е на обща стойност 90 млн. лв. Целта е повишаване на квалификацията на работници и служители, преминали на непълно работно време, поради финансови и икономически затруднения на работодателите. Лицата следва да са наети от работодатели, които са от икономическите сектори „индустрия” и „услуги”, нямат изискуеми или неплатени задължения към НАП, или не са обявени в несъстоятелност.
За включване по проекта работодателите подават декларация в бюрата по труда, заедно с необходимия комплект документи към нея: удостоверение за актуално състояние, статистически формуляр по образец, заповед за установяване на непълно работно време. Със заявлението си за участие, работодателят се задължава да осигури необходимото време за обучение на работника.
Одобрените кандидати получават ваучери за професионална квалификация от бюрата по труда. На лицата, включени в обучение, ще се изплаща стипендия в размер на 8 лв. на ден за 4 учебни часа, но не повече от 176 лв. на месец, за периода на обучението, но не повече от 6 месеца. Лица от целевата група имат право на средства за транспортни разходи за периода на обучението, но не повече от 6 месеца.
Обучаемите имат право съобразно личностния си профил да изберат в каква професионална квалификация да се обучават. Обучението ще се извършва по график, съобразен с работното време на заетите лица, включени по проекта.