Комисията по професионална етика и превенция на корупцията образува дисциплинарно производство срещу заместник градския прокурор на София  Роман Василев. Това съобщи Петър Стоянов, член на Висшия съдебен съвет. Дисциплинарното производство е заради поведението на Василев при ареста на бившия министър на отбраната Николай Цонев и заради репликите, отправени към него, че е „престъпник".

Двама магистрати от избрания дисциплинарен състав - Георги Шопов и Вельо Велев, са си направили отводи, чиито мотиви ВСС е уважил. Така в състава са влезли трима съдии. По закон срокът, в който Висшия съдебен съвет трябва да се произнесе за наказанието на Роман Василев, е три месеца.

ВСС образува дисциплинарно производство и срещу съдията от Варненския районен съд Стоян Попов за контакти с Красимир Георгиев от Плевен. Съдията е имал един изходящ и един входящ разговор с Красьо Черния, когато е бил кандидат за председател на Районния съд във Варна. Пред Съвета обаче той заявил, че не си спомня за разговорите. Наказанието, което ще му бъде наложено, е намаление на заплатата с 10% за срок от шест месеца.

Висшите съдии образуваха и трето дисциплинарно производство - срещу съдията Златка Чолева от административното отделение на Софийски градски съд. То е по предложение на инспектората на ВСС. Петър Стоянов обобщи в края, че за 2,5 години Висшия съдебен съвет е образувало 200 дисциплинарни производства.

По-рано днес главният прокурор Борис Велчев изрази позицията, че Роман Василев е сбъркал в поведението си и трябва да бъде наказан. Велчев обаче го защити като професионалист и подчерта, че няма да допусне само за това да се провали цялата му кариера на заместник градски прокурор.

Скандалът избухна при ареста на бившия министър на отбраната Николай Цонев на 1 април. Във видеозапис на акцията, разпространен от вътрешното министерство, се чува как обвинителят нарича бившия министър „престъпник". Малко по-късно Василев се извини за поведението си. „Искрено съжалявам за неуместната реакция, независимо от фактите и обстоятелствата няма оправдание", каза той, и уточни, че очаква да получи наказание заради поведението си.