Тази вечер в първия мач от 24 кръг на НБЛ Балкан загуби като домакин на Левски с 21 точки разлика - 74-95 и опроверга плахите допускания, че гостите няма да играят с пълни сили предвид предстоящия във вторник полуфинал за Балканската лига.. Това стана пред погледа на консултанта на националния отбор Светислав Пешич, който бе на първия ред в зала Балкан в компанията на шефа на родната федерация Михаил Михов.

Това бе трето тежко поражение на зелените за по-малко от седмица след тези от Евроинс Черно море в Ботевград със 73-96 и при гостуването на Ямбол с 89-69. Също така бе и четвъртата победа на Левски в изиграните между двата тима четири срещи от редовния сезон.

И в този мач разликата в класите между двата отбора бе очевидна. Донякъде равностойна бе само първата част, която гостите взеха с 20-15. След това , в резултат на отново слабата защита на Балкан, разликата започна да набъбва и стигна 17 точки - 50-33 след втората четвъртина.

Веднага след началото на третата част с тройка на "сините" разликата стана 20 точки. Последва серия от 8-0 на Балкан, но това бе всичко. До самия край разликата осцилираше около двайсетте точки за крайното 95-74 за Левски.

Отново Арън Харпър бе най-резултатен за Левски с 26 точки. С 20 е сънародникът ме Донадд Коул. С най-висок коефициент - 29, обаче е Стефан Георгиев, който за 28 минути грабна 15 борби и отбеляза 11 точки. С 10 е малкият му брат Златин.

От Балкан Мариян Тасич вкара 13 точки, с по 12 са Иван Лилов и добре представилият се Димитър Филипов, с 11 е Йордан Бозов. Зелените отново отстъпваха осезаемо в борбата под двата коша - овладяха 21 топки срещу 36 на Левски. В стрелбата за 2 точки успехът на "сините" бе цели 71 процента, докато този на Балкан бе само 54%. Същата, дори по-голяма разлика, се получи и при стрелбата от тройката - 52% (12/23) за Левски срещу 30% за Балкан - 6 сполучливи от 20 опита.

Балкан има на разположение повече от седмица, за да извърши необходимите корекции в играта си преди следващия му мач - гостуването следващата събота на Спартак Плевен.

Снимки: Цветелин Кръстев