Тази вечер Балкан загуби гостуването си на Левски с 84-69 в първия мач от 17 кръг на НБЛ. Това е трети успех на "сините" в трите срещи между двата тима, а с тази победа те запазиха лидерската си позиция във временното класиране.

Зрителите, почти изпълнили столичната зала Универсиада, видяха две коренно различни полувремена. Първото бе доста оспорвано, изпълнено с доста обрати и силни серии и на двата отбора. Балкан поведе с 5-3, домакините обаче направиха серия от 9-0 и дръпнаха с 12-5. Със силна игра на Харпър и Стефан Георгиев "сините" спечелиха първата част с 25-16.

През втората четвъртина балканци на няколко пъти стопяваха пасива си само до 1 точка - 27-26 в 13-та и 36-35 в 18-та минута. И въпреки че полувремето завърши с 4 точки преднина за Левски, бонус за гостите бе фактът, че двамата центрове на съперника увиснаха с нарушения - Бойко Младенов за нула време натрупа 4, а Стефан Георгиев направи 3. А Папазов нямаше никакъв друг вариант за поста "петица" до края на мача.

 Вместо да се възползва от тази идеална възможност за обрат, обаче, през третата и четвъртата част "Балкан" демонстрира очевидна тактическа немощ. Нещо повече, само за минута и половина след разликата достигна 10 точки и ри продължаващата лоша защита на "зелените" в края й вече бе 13 - 64-51. В последната четвъртина в играта на гостите хаосът стана пълен. Всеки стреляше още в началото на атаката, за защита не се мислеше и само това, че Тити Папазов извади основните си играчи, попречи разликата да премине двайсет точки - крайният резултат от мача е 84-69 за Балкан.

И в тази среща Балкан не можа да спре Арън Харпър. След като в Ботевград той зашемети защитата с 38 точки, сега завърши с 30. С 20 точки е Доналд Коул, а Стефан Георгиев е с 19 и 10 борби.

За Балкан силно играха единствено Иван Лилов, който отбеляза 5 тройки от 10 опита и общо 22 точки, хвана 7 борби и направи 4 асистенции, и Георги Давидов. Той завърши с 13 точки, 10 от които през първите две части. След това обаче играта му се влоши. Не бяха на познатото ниво Данчо Бозов и Наско Радев, отбелязали по 10 точки. Джими Хънт вкара 8 и подаде 5 завършващи паса, но направи и немалко грешки.

Едно от положителните неща за Балкан тази вечер бе, че играчите му ще имат един ден повече за подгогтовка за мача им със Спартак Плевен. Той е във вторник в Ботевград от 18.00 ч.