Над 60 защитници на животните се събраха на протест в Пловдив, който се проведе под мото „Не на садизма спрямо животни". Голяма част от протестиращите бяха с любимците си. С брошури и плакати те тръгнаха от аптека "Марица" и преминаха през Централната градска улица.

За два дни в града по тепетата бяха събрани над 6000 подписа в защита на животните, съобщи един от организаторите на протеста Маргарита Караиванова. Тя обясни, че е изготвено предложение за промяна в Наказателния кодекс, което бе внесено в парламента от министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов. В него се предвижда при първо нарушение на Закона за защита на животните да бъдат постановени лишаване от свобода от 1 до 3 години и глоба от 5 до 15 000 лв. Ако подобен вид престъпление се извърши пред деца, нарушителите ги чака затвор до 5 години и глоба до 30 000 лв., се посочва още в предложението. В Закона за защита на животните това престъпление се трактува като особена жестокост и садизъм.

Решението хората да дойдат със своите любимци на протеста не е на организаторите, всеки е преценил за себе си лично, каза Маргарита Караиванова. Според организаторите на протеста насилието над животни ражда насилие над хора.

Протести срещу насилието над животни се организират в още няколко града днес, включително и в София. Гражданското недоволство се породи от насилие над куче в Дряново. Неизвестен, с особена жестокост, осакати животното като отсече и четирите му крака.