Лили Василева Натева е внесла писмена молба до председателя на общинския съвет в Ботевград, в която настоява общинският съвет да преразгледа решението си за повишаването на местните такси.  Тя посочва, че съгласно това решение се иска такса от 1200 лева за въвеждане на строеж в експлоатация.

“С това решение се ограничават хората със средни доходи и предприемаческата инициатива на гражданите. По този начин се нарушават техните права на потребители, което е в разрез с приетите от Република България ангажименти пред Европейската комисия” – пише в молбата си Лили Натева. Тя е адресирала писмото си и до еврокомисаря Миглена Кунева, която оглавява комисията за защита на потребителите в Брюксел.

Както вече информирахме на първото си работно заседание общинският съвет взе решение за увеличение на местните такси. Скокът е от 10 до 30 пъти, а се оказва, че за някои услуги е достигнато и 100 пъти увеличение.

Още по време на обсъждането се чуха мнения, че тези високи такси ще доведат до отлив на инвеститори, но мнозинството гласува предложените от кмета стойности.