Прокуратурата повдигна обвинения на директора на Националната здравноосигурителна каса Жени Начева, на бившия заместник здравен министър и председател на Управителния съвет на НЗОК Емил Райнов и на Веладин Битолски, член на Националния съвет на БСП и бивш шеф на политическия кабинет на премиера Сергей Станишев.

Начева има две обвинения в длъжностни престъпления, заради еднолично завишаване на лимита на три болници - болница "Хаджи Димитър" в Сливен, "Токуда" и Военномедицинска академия.

Райнов е обвинен в търговия с влияние, тъй като на два пъти е поискал общо над 28 млн. лева от фармацевтичния дистрибутор "Търговска лига", а Битолски е обвинен като негов помощник.

Обвиненията срещу тримата са в рамките на разследването, което се води срещу бившия здравен министър Божидар Нанев, обясни говорителят на главния прокурор Стелиана Кожухарова.

Прокуратурата ще поиска отстраняването от длъжност на Жени Начева.

Начева е обвинена за това, че в периода февруари-май миналата година, като шеф на бюджетна дирекция в НЗОК е превишила властта си и без решение на управителния съвет на касата е разпоредила на Районната каса в Сливен да завиши лимита на специализираната болница "Хаджи Димитър" в града с 800 000 лева, при това без от болницата да са поискали това.

Второто обвинение към Начева е за това, че през март тази година неправомерно е разпоредила на РЗОК София-град да се платят 327 300 лева за извършена дейност над месечните лимити на болница "Токуда", и с 511 917 лева на Военномедицинска академия за дейности, извършени през февруари 2010 година. От Токуда са поискали парите директно от НЗОК, без да минат през РЗОК. От ВМА пък няма искане, те са изхарчили парите преди решението на НЗОК за отпускането им, обясни Кожухарова.

Парите, които здравната каса е превела на военна болница за февруари, са фактурирани след четири проверки от страна на касата за работата на болницата, коментира за Дарик директорът на лечебното заведение ген. Стоян Тонев: "За какво става въпрос? Имотната облага е, че плащам заплати, ток, парно и вода, ли? Според мен това, за което е формулирано обвинението, то даже не е смешно, а трагично." (повече чуйте в звуковия файл)

На Емил Райнов също са повдигнати две повдигнати за търговия с влияние. Първото е за това, че в периода юли-декември 2005 г. в София, в съучастие с Веладин Битолски е поискал от изпълнителния директор на "Търговска лига" АД 17.3 млн. лева, представляващи 7% от годишния оборот на компанията от доставките на лекарства по обществени поръчки на здравното министерство и НЗОК. Парите са искани, за да може Райнов като заместник здравен министър и шеф на Управителния съвет на НЗОК да упражни влияние при вземането на решения при обществените поръчки.

Второто обвинение е, че през юли 2007 година Райнов е поискал близо 11 млн. лева, отново представляващи 7% от оборота на компанията по обществените поръчки, за да упражни влияние върху длъжностни лица, от които е зависела акредитацията на болници на „Търговска лига". На кардиологичните болници в Ямбол, Велико Търново и Варна, собственост на "Търговска лига" АД, бяха отказани договори с НЗОК в края на 2008 година, заради проблеми с акредитацията. Трите болници заплашиха тогава да си търсят правата по съдебен ред.

Райнов определи обвиненията към него като "глупости".

Веладин Битолски е обвинен като помагач на Емил Райнов за поисканите през 2005 г. 17,3 млн. лв. от "Търговска лига" АД. Според обвинението Битолски "умишлено е улеснил извършването на престъплението чрез разяснения, че ще получава от изпълнителния директор на "Търговска лига" АД и ще предава на Емил Райнов исканите суми".

Прокурор Кожухарова обясни, че към момента са образувани още 3 производства за неправомерно изразходване на средства на НЗОК за Старозагорската болница "Проф. Киркович", за лекари от ДКЦ в Бяла Слатина и за Габрово.