Софийският градски съд отстрани от длъжност директора на НЗОК Жени Начева. Прокуратурата повдигна на Начева три обвинения за длъжностно престъпление. Решението на съда не е окончателно, тъй като може да бъде обжалвано в Апелативния съд в тридневен срок.

Съдът прецени, че ако Начева остане на поста си, тя може да окаже въздействие върху свидетели и да възпрепятства хода на разследването. Прокуратурата изтъкна още, че тя може да извърши ново престъпление, а освен това е имала намеси и в конкурса за директори на Регионалните здравноосигурителни каси в страната.

Защитата на Начева се обяви около тезата, че отстраняването й би довело до хаос в здравноосигурителната система, а служебното й положение не би създало пречки за разследването. Съдът обаче прие, че ако не бъде отстранена тя би могла да въздейства върху свидетели по делото, тъй като по-голямата част от тях работят в здравната каса.

Самата Начева отказа да коментира дали ще обжалва днешното решение. По думите й предстои среща с парламентарната група на ГЕРБ, след която тя ще оповести решението. Не е изключена и възможността Начева да подаде оставка.

По-късно стана ясно, че Парламентарната група на ГЕРБ чака оставката на директора на НЗОК Жени Начева пред Народното събрание заради повдигнатите й обвинения от прокуратурата. От групата обявиха, че нямат предвидена среща с Начева, въпреки изразеното от нея желание да се срещне с групата, която я номинира за поста. Какво коментира по случая съпредседателят на ГЕРБ Красимир Велчев чуйте в аудиофайла.

Още вчера премиерът Бойко Борисов заяви, че очаква Начева сама да подаде оставка. "Очаквам Жени Бумбарова-Начева да подаде оставка от поста директор на Националната здравноосигурителна каса, за да може институцията да продължи нормалната си работа", заяви той след като Софийска градска прокуратура повдигна срещу нея две обвинения в длъжностни престъпления.

Oсвен срещу Жени Начева вчера прокуратурата повдигна обвинения и срещу бившия заместник здравен министър Емил Райнов и на члена на Националния съвет на БСП Веладин Битолски.
Начева е обвинена за това, че в периода февруари-май миналата година, като шеф на бюджетна дирекция в НЗОК е превишила властта си и без решение на управителния съвет на касата е разпоредила на Районната каса в Сливен да завиши лимита на специализираната болница "Хаджи Димитър" в града с 800 000 лева, при това без от болницата да са поискали това.

Второто обвинение към Начева е за това, че през март тази година неправомерно е разпоредила на РЗОК София-град да се платят 327 300 лева за извършена дейност над месечните лимити на болница "Токуда", и с 511 917 лева на Военномедицинска академия за дейности, извършени през февруари 2010 г. От "Токуда" са поискали парите директно от НЗОК, без да минат през РЗОК. От ВМА пък няма искане, те са изхарчили парите преди решението на НЗОК за отпускането им, обясни Кожухарова.