В дирекция  “Бюро по труда” – Ботевград са подадени 1024 заявления за обучение по схемата “Аз мога”. От тях са одобрени 1002. Издадени са общо 609 вучера по ключови компетенции “изучаване на чужд език” и “дигитална компетентност” и професионална квалификация. Раздаването продължава и в момента до достигане на първоначално определената квота от 631 ваучери  за Бюро по труда – Ботевград. За известно време е прекратено изпращането на уведомителни писма до одобрените кандидати, тъй като се очаква Агенцията по заетостта да отпусне нова квота по схемата, информира Владимир Атанасов - директор на Бюрото по труда. Той напомни, че право да се обучават по схемата “Аз мога” на ОП “Развитие на човешките ресурси” имат работещи във всички сфери, с изключение на държавната администрация, образованието, МВР и отбраната.

Към другата актуална схема – “Адаптивност”, имат право да се обучават работници и служители от фирми, въвели непълно работно време. Обучаващите се получават стипендии.  “Адаптивност” дава възможност на фирмите да съхранят персонала си. Към момента една фирма кандидатства по схемата, но се очаква още една да подаде документи.

По схемата “Отново на работа” интерес са проявили 7 майки, които искат да поверят децата си на детегледачи, за да се върнат на работа. За целта Бюрото по труда ще подбере безработни лица, които са подходящи за детегледачи. Майките имат право да избират между кандидатите. Желаещите да работят като детегледачи ще преминат специален курс за подготовка.