Нов модел за заплащане в държавната администрация ще обсъждат министрите в рамките на следващото или по-следващото си заседание. Това каза министърът на финансите Симеон Дянков на пресконференция в МС, предаде репортер на Агенция „Фокус”.
Единният класификатор на длъжностите в администрацията ще се промени коренно, защото не е адекватен, стана ясно от думите на министъра. Оказва се например, че има разминаване в изискванията за образование и опит за отделни щатове, а заплащането за тях е абсолютно едно и също.
Едно от предложенията е да се премахне връзката допълнително материално стимулиране и брой на събрани глоби или такси от съответния служител.
Предлага се въвеждане на матрична скала за определяне на основната заплата, както в редица страни – хора, които са нови в администрацията, с малко опит, но се справят добре с работата, да получават по-високо възнаграждение, отколкото биха получили заради липсата на стаж. По думите на министъра това е т.нар бърза писта като заплащане и кариера.
Ще има и добавка, свързана с това какво е търсенето на дадения тип професии в частния сектор. Целта е да се спре в някаква степен изтичането на професионалисти заради това, че в частния сектор ще получават повече.