Българският супергросмайстор Веселин Топалов започна с отлична победа в мача за световната шахматна корона срещу носителя на титлата Вишванатан Ананд.

В модерен вариант на защита Грюнфелд българският шахматист, който игра с белите фигури, с жертва на фигура (24 ход: Кон взема на ф6, Цар взема на ф6) получи блестяща атака и принуди световния шампион да се предаде на 30-тия ход само след 2 часа и 13 минути игра.

След партията Веселин Топалов каза: "Дебютът се изигра бързо, повторихме много ходове от първата партия на мача с Камски (първата партия на мача на претендентите с американския гросмайстор Гата Камски, който се проведе през февруари 2009 година в София).

Получих опасна атака и не знам кога точно спечелих".

От своя страна световният шампион Вишванатан Ананд каза: "Това беше доста неуспешен за мен старт. Но аз се надявам, че ще се върна в играта".

На въпрос на журналист от спортна редакция на БНТ1 дали дългото пътуване с автобус от Франкфурт до София се е отразило на представянето му в първата партия, индийският гросмайстор Ананд отговори лаконично: "Днес просто играх слабо. Не мисля, че е свързано с пътуването".
 
Двубоят за световната титла по шахмат в Централния военен клуб бе открит от министър-председателя Бойко Борисов, който е и председател на Организационния комитет на мача Ананд - Топалов.

Българският премиер направи символично първия ход на първата партия на мача - Борисов премести бялата пешка от д2 на д4, а световният шампион Ананд отговори с кон на Ф6.

На откриването на мача за шахматната корона Бойко Борисов бе придружаван от вицепремиера Цветан Цветанов и от американския културист Рони Колман - нееднократен победител в "Мистър Олимпия".

Утре в 15:00 часа в Централния военен клуб ще бъдат пуснати часовниците за втората партия, в която с белите фигури ще играе Вишванатан Ананд. Партияте ще можете да проследите на живо на сайта www.anand-topalov.com.

Целият мач между Ананд и Топалов се състои от 12 партии и в случай на равенство в точките ще има и така нареченият "Армагедон".

В случай на равенство, датата за допълнителната партия е 14 май. Общият награден фонд е 2 000 000 евро, като от тях 1 200 000 са за победителя, а 800 000 за победения.