Силвио Данаилов е 61-годишен. Започва да се занимава с шах на 7-годишна възраст благодарение на баща си. Републикански шампион за юноши, вицешампион на България за мъже и многократен отборен шампион за мъже с отбора на „Славия“ София. На световното първенство за младежи в Дортмунд 1980 г., където шампион е Каспаров, той заема 8-мо място и след това печели бронзов медал на Европейското първенство за младежи до 20 г. в Грьонинген, Холандия, през 1981 г. Между 1992-2000 г. е треньор на националния отбор за мъже на България като постига 4-о място на Олимпиадата в Москва през 1994 г. и 4-о място на Европейското отборно първенство в Батуми през 1999 г., които са най добрите постижения на националния ни отбор в историята. Като треньор е побеждавал 4 пъти отбора на Русия, в състава на който бяха легендите Каспаров и Крамник. Той е мениджър и треньор на двама световни шампиони на ФИДЕ – Веселин Топалов и Руслан Пономарьов. От 2010-2014 е президент на Европейския шахматен съюз и Президент на БФШ от 2011-2017. Неговата компания „Каиса чес мениджмънт“ е организатор на едни от най-престижните турнири в света като МТел Мастерс, пет пъти, мача на претендентите Топалов-Камски в София 2009 г. , мача за световната титла Топалов-Ананд в София 2010 г. и много други. Основател на световно известните “Софийски правила” в шаха , като за пръв път ги въвежда на турнира МТел Мастерс през 2005 г., които в днешно време се прилагат на всички престижни световни турнири. Основател е на световния Гранд шлем в шаха през 2008 г., включващ най-престижните турнири в света като Вейк аан Зее – Холандия, Линарес – Испания, Нанджинк – Китай , МТел Мастерс – София и Билбао – Испания. Силвио Данаилов е носител на орден „Стара планина“ първа степен за изключителни заслуги към българския спорт.

Г-н Данаилов, Вие се сблъскахте с руснаците преди 16 години в „Тоалетната война“ в Елиста. И досега има недоизказани неща от скандала. Дали някога ще бъдат разсекретени записите от мача? 

– Мачът за световната титла Топалов-Крамник в Елиста 2006 г. беше истински кошмар за нас. Ние бяхме доста наивни тогава, смятахме че ще бъде честно състезание, в което по-добрият ще победи. За съжаление не познавахме добре руснаците които са способни на всичко за да постигнат целите си и нямат никакви скрупули. Що се отнася до скандалните видеозаписи от тоалетната на Крамник, официалната версия на руснаците е, че са унищожени. Аз обаче не вярвам в това, сигурен съм, че архивите са живи, и един ден истината ще излезе наяве. 

– Спомням си, че тогава бяха открити кабели за интернет в стаята на Крамник, но Вие и екипът ви съобщихте за това чак когато се върнахте в България. Споменахте за заплахи. Защо президентът Първанов ви изпрати държавния самолет да ви прибере в София? 

– Първо, искам още веднъж да благодаря на президента Георги Първанов, който ни оказа неоценима помощ по време на мача. Благодарение на него в делегацията ни бяха включени двама специалисти от НСО и един от НРС, без които бяхме загубени. Именно те откриха компютърните кабели в тоалетната на Крамник по време на рутинна инспекция. В нощта преди тайбрека (мача завърши 6-6 в редовното време) ни взеха паспортите за уж митническа проверка преди заминаването ни. Самолетът, който изпрати президента Първанов, не получи разрешение за излитане от София и аз лично бях предупреден в прав текст от един от организаторите, че ако Топалов спечели няма да напуснем Русия и можем да бъдем съдени едва ли не като военни престъпници за нарушаване на суверенитета на Русия. Щяха да ни пратят в Сибир. Бяхме подложени на огромен стрес и заплахите си бяха напълно реални. Едва когато Веско загуби тайбрека ни върнаха паспортите, митническата проверка беше отменена и дадоха разрешение на самолета да кацне в Елиста и успяхме да се приберем. 

– Заради войната в Украйна възможно ли е както в тениса да бъдат спрени руските шахматисти от участия в състезания? 

– Докато руснакът Владимир Дворкович е президент на ФИДЕ (Световната шахматна федерация) това няма как да се случи. Аз лично не смятам, че е правилно руснаците да бъдат лишавани от правото си на труд, сигурен съм, че голямата част от тях са против войната, но ги е страх да го заявят заради наказателно преследване в Русия. Разбира се, тези които подкрепят Путин и тази безумна война, трябва да бъдат незабавно отстранени от всички международни състезания, какъвто е случая със гросмайстор Сергей Карякин, например. 

– България е една от трите страни в света, заедно с Русия и Украйна, която има световен шампион за мъже и за жени. При сегашното състояние на играта и отношението на държавата към нея, кога можем да очакваме отново световен шампион?

 – Да мечтаем за нов световен шампион при сегашните условия е нереално. БФШ (Българска федерация шах) има на практика нулева дейност в последните пет години. Шахът е в категория неолимпийски спортове и получава субсидия от ММС от около 100 000 лева на година, което е крайно недостатъчно. Трябва да се работи с деца и да се въведе шахът като училищен предмет в България, използвайки писмената декларация на Европейския парламент от 2011 г. за въвеждане на шаха в образователната система на ЕС. Тази декларация стана възможна благодарение на съвместните ни усилия на мен, като президент на ЕШС (Европейски шахматен съюз) по това време, и фондацията на Гари Каспаров за Европа. Много страни, като Полша например, въведоха шаха в училище благодарение на тази декларация преживяват шахматен бум и дръпнаха много напред. За съжаление, това в България не се случи.

 – Световният шампион Веселин Топалов е Ваш възпитаник, как е той сега? Има ли шанс да се върне сред най-силните? Все пак е само на 42 години. 

– Веско Топалов има таланта и знанията да се пребори още веднъж за световната титла, но проблемът е в мотивацията му. Разбира се, възрастта е фактор, тъй като много от днешните елитни играчи са между 20 и 30 години. Всичко зависи от него. Ако е мотивиран и силно го желае, не е невъзможно. 

– Кой е най-големият талант в света, който някога е местил фигурите. Какъв е Вашият Топ-5 за всички времена? 

– Талантът е нещо много относително, в спорта има много други фактори като постоянство и тежък труд, здрава психика и добра физическа форма. Може би чисто като талант вълшебникът от Рига Михаил Тал е над всички, но това разбира се е много субективно. Моят топ 5 за всички времена е: 1. Фишер, 2. Тал, 3. Карлсен 4. Каспаров 5. Топалов.

– А сега кои са най-силните? Карлсен сякаш няма намерение да се дава в близките години. 

– Да, в момента Карлсен е с класа над останалите и никой не е дори близко до него. Може би след някоя и друга година ще се появи някой талант, който да успее да го конкурира най-вероятно от Индия или Китай, където суперталанти никнат като гъби и имат сериозна държавна подкрепа. 

– Поддържате много близки отношения с бившия номер едно в света Гари Каспаров. Вярно ли е, че заради него не бяхте пак избран за шеф на европейския шах? 

– С Гари се познаваме от световното първенство за младежи до 20 г. в Дортмунд през 1980 г., където играхме партия шах, това са вече 42 години. Оттогава поддържаме отлични отношения и когато той се кандидатира за президент на ФИДЕ на конгреса в Тромсо, Норвегия, през 2014 г. , като президент на ЕШС го подкрепих публично без никакви колебания. Тогава аз се кандидатирах за втори мандат, но за съжаление не успяхме да се преборим с руската държавна машина. Руснаците искаха на всяка цена да отстранят и двама ни, и успяха. На практика е невъзможно да се бориш с руската държава, която разполага с неограничени финансови и логистични ресурси. 

– Имате ли още амбиции за шеф на световния шах – президент на ФИДЕ? 

– Винаги съм бил много амбициозен в професионалния ми живот и не е тайна, че един ден искам да оглавя ФИДЕ. За съжаление, докато руснак е президент на ФИДЕ, това е нереално, заради гореспоменатите обстоятелства. Действащият президент на ФИДЕ Владимир Дворкович е изявен путинист, работил дълги години в държавната администрация и подкрепящ режима на Путин. Има предложение Дворкович да бъде включен в списъка на санкциите на Европейския съюз и, ако това се случи, той ще бъде принуден да подаде оставка. Надявам се това скоро да се случи и тогава ще имам реален шанс.

Автор: Петър Бойчев, ekspresso.bg