Ден след като мъжкият отбор на Балкан  се наложи над Евроинс Черно море с 89-83 в първия мач от 1/4-финалния плейоф, същото направиха днес и юношите старша възраст на финалния турнир в София., поеждавайки с 80-69 (20-16, 24-20, 15-11, 21-22).

 Срещата бе директен спор за второто място в групата, след който победителят отиваше на полуфинал, а загубилият - в борбата от 5 до 8 място. До този момент и двата имаха по една загуба от Овергаз и по една победа над Тунджа Ямбол.

На полувремето нашите юноши имаха преднина от 8 точки - 44-36, и до края на срещата не само запазиха аванса си, но дори го увеличиха на 11 точки - 80-69, въпреки опитите на варненския тим да направи обрат.

Може би за първи път всички момчета от Балкан, които взеха участие в мача, имат равномерен точков принос за успеха. Което означава, че наистина са играли добре като отбор. Снощи след мъжката среща гардът Венцислав Стоев (на снимката) заяви, че във финалния турнир няма изявен фаворит и не може да се смята никаква изненада, ако Балкан победи Черно море. И се оказа прав. Днес той завърши с дабъл-дабъл с 14 точки, 10 асистенции и 7 борби и според статистиката е с най-голям принос - коефициентът му на полезно действмие е най-висок - 23.

Отличен мач изигра и Огнян Коцев, отбелязвайки 12 точки и сграбчвайки  12 борби под двата коша. Останалите трима от стартовата петица също завършиха с двуцифрен точков акти - Иван Руньов вкара 17 точки, Пламен Дончев има 14, Мартин Вутов - 12. Много добре се включиха от резервната пейка Велислав Иванов с 9 точки и Преслав Петков с 2.

В отборната статистика Балкан превъзхожда своя съперник по почти всички показатели. Зелените спечелиха борбата под двата коша срещу по-високите момчета от Варна - 40 срещу 35 овладени топки, по-точни са в стрелбата и от трите зони, имат и повече асистенции и отнети топки.

В другия мач от групата Овергаз се справи лесно с Тунджа Ямбол, като постигна третата си победа - 92-61. Така класирането в Група А е: 1. Овергаз, 2. БАЛКАН 3. Черно море 4. Тунджа.

Така утре в единия полуфинал юношите на Балкан ще срещнат победителя в другата група Б - Лукойл Академик. Срещата е от 19.00 ч. в зала Триадица.