Мартин Тинчев участва в международен семинар, който се проведе в Кишинев, Молдова. Той представи проект за използване на IT технологиите при административно обслужване на граждани. “Проектът е разработен от българското представителство на Майкрософт. На този етап той предлага 4-5 основни услуги за граждани, но идеята е техният брой да нарасне. Проектът позволява на гражданите да подават по електронен път заявления за извършване на административни услуги и едновременно с това да проследяват пътя за тяхното изпълнение. Подаването на заявления може да става и по телефон, като за целта се предвижда да бъде изграден областен кол център, който да разпределя информацията към общините. Проектът вече е действащ в община Костинброд. Надявам се в скоро време по него да работят и другите общини в Софийска област”, каза Мартин Тинчев за botevgrad.coм.

В състава на българската делегация бяха още: доц. Ирена Илиева – завеждащ катедра „Международно право” към БАН, проф. Цветана Каменова, съдия в Хага, Ангел Дамянов - депутат от ГЕРБ, земестник-кметовете на Велинград и Русе.
Пътуването бе осъществено по европейски проект на Институт „Отворено общество”. В семинара участваха представители на държавните администрации на страната-домакин, Румъния и Украйна, информира Мартин Тинчев.

„Посетихме град Тараклия, както и село Кортен в Молдова. Там живеят предимно българи. Посрещнаха ни изключително топло и радушно. Поехме ангажимент да доставим компютър и рентгенов апарат за здравния център в Кортен. Заедно с Атила Минев - зам.-кмет на Русе, посетихме независамата област Приднестровие. Там също живеят много българи. Те ни помолиха да им изпратим книги на български автори. Между другото отиването ни в Приднестровието бе извън официалната програма на делегацията”, сподели още зам.-областният управител. Той съобщи, че по време на посещението си в Молдова е водил разговор с представителя на Украйна за побратимяване на Софийска област с Одеска област. „Изключително ползотворни бяха срещите на българската делегация със зам. председателя на Народното събрание и министъра на регионалното развитие на Молдова, както и с българския посланик там.

На 9-ти май заместник-областните управители на Софийска област Мартин Тинчев и Росица Иванова ще бъдат сред гостите на тържествата в Москва по повод 65-годишнината от победата над фашизма и края на Втората световна война. Те ще пътуват за руската столица по покана на Павел Владимирович Жданов – кмет на град Серпухов, Московска област. 

Снимките са предоставени на botevgrad.com от Мартин Тинчев. На тях се виждат забележителности от Приднестровието. Сред тях е и паметникът на Васил Левски.