За участие във Втората световна война от Етрополе и общината заминават на фронта 620 човека. От тях 18 души са оставили костите си по бойните полета на Европа.
През годините от края на войната до наши дни редиците на останалите от тогава живи войни са намалени драстично. Към днешния паметен за цяла Европа ден са останали живи само 36 човека: 11 от Етрополе, 8 са от Лопян, по 4 са от Малки Искър, Лъга и Ямна, а по двама са останали живи в Брусен и Бойковец.
Без тези от Лопян, останалите участници във войната днес имаха тържествено събрание, което беше организирано в Клуба на инвалидите в Етрополе. С "Честит празник!" Янка Филипова,председател на Общинското движение на русофилите, поздрави всеки един от участниците и им поднесе стръкче от здравец.
Гости на ветераните бяха Кръстинка Иванова от Министерството на външните работи и координатор на Националното движение „Русофили”, о.р. Димитър Данчев-член на Областния съвет на Българския антифашистки съюз, Иван Чиков - началник-отдел в Общината и Десислава Найденова от общинска администрация.
С едноминутно мълчание и свеждане на глави беше почетена паметта на загиналите по бойните полета и отишлите си от този свят от тогава до наши дни от Етрополска община.
Поздравително слово по повод 65-та годишнина от края на Втората световна война и победата над хитлерофашизма произнесе Цвятко Лалов.
Иван Чиков също ги поздрави, като им пожела повече вяра, себеотрицание в нелекия им житейски път на старини.
От името на своята сестра Христина Гръбчева, която е участвала като доброволка във Втората световна война, поздрав към ветераните отправи и Иванка Антонова.
След събранието бяха поднесен венци и букети с цветя пред паметника на загиналите за Отечеството етрополци. Ветераните и част от гостите на събранието си направиха снимка за спомен пред паметника.
След това кметът на Общината даде официален обяд в ресторант „Елит”. Там той ги поздрави лично с победата над хитлерофашизма и с Деня на Европа.