Късно вечерта на 9-ти май русофилите, приятелите на Русия и руската диаспора в Етрополе отпразнуваха годишнината от Деня на победата във Втората световна война и Деня на Европа.
По този повод Общинското ръководство на русофилите организира празнична вечеря в ресторанта на комплекс „Етрополия”.
Началото беше поставено с „Реквием” на Роберт Рождественски, посрещнат със ставане на крака и със сълзи в очите на руските граждани.
Председателката на организацията Станка Димитрова се обърна към присъстващите с приветствено слово, части от които качваме за читателите на сайта:
74 години след края на Втората световна война ние, признателните потомци, свеждаме глави в знак на почит и преклонение пред жертвите на най-катастрофалния период от развитието на човечеството. От 1 септември 1939г. до 2 септември 1945г. е в ход война, довела до невероятни по размер и брой жертви, разрушения, мъки и страдания. Над 60 милиона души загиват, от тях 60% цивилни. Държавата, изпитала в най-голяма степен ужасите на войната, е Съветският съюз.
На 22 юни 1941г. хитлеристка Германия напада СССР. Въодушевени от бързите и лесни победи в централна, северна, западна и южна Европа, немските армии се насочват към Русия. До есента на 1941 г. са в подстъпите към Москва, а Ленинград е обсаден. Първото значимо поражение на Германия е контранастъплението на СССР през зимата на 1941-1942 г. под Москва. От тогава до 9 май 1945г. изминават тежки дни и години на невероятен човешки героизъм, храброст и саможертва.
Българският народ успява да измие срама от действията на своите управници. В края на войната /от 17 септември 1944 г./ нашата армия с включването си в състава на 3-ти Украински фронт . Даваме свидни жертви, но успяваме да запазим територията на страната си.
Безсмъртните полкове, които шестват по улиците на хиляди градове в Европа на 9 май, съставени от признателните потомци на участниците във войната, са доказателство, че нищо не е забравено, че никой не е забравен. Стотици са филмите, които документално или творчески отразяват различни аспекти от хода на войната. Много от тях са реалистични, впечатляващи и трогващи до сълзи. Но всички те представляват само части от един огромен пъзел. Пъзел на световна смърт, разруха и мъка.
Днес, на 9 май, обединена Европа чества Деня на Европа. Честваме и ние, българите. Но никой не трябва да забравя, че ако не беше капитулацията на Германия на 9 май 1945 г., днес нямаше да можем да говорим нито за демокрация, нито за Европейски съюз. Да знаем истината за войната, да сме благодарни и признателни към паметта на хората, армиите и държавите, извоювали победата, не е просто въпрос на обща култура и човешки морал, а въпрос на живот и смърт.
От нас, хората, зависи бъдещето на човечеството и планетата.
Честит Ден на победата!
С благодарствени думи към българите и жителите на Етрополе за съвместния живот на руснаци и българи се обърна от името на руската диаспора в Етрополе ученичката Анастасия Нинова.
Тържеството продължи до късно с руски и български песни, с танци и хора.
Един незабравим празник за всички, които бяха на тържествената вечеря.