Гръцкият сценарий в България не е възможен, смята еврокомисарят Кристалина  Георгиева, която е в София по повод 9 май - Денят на Европа. Според нея обаче страната ни трябва да бъде внимателна, защото няма как случващото се в южната ни съседка да не се отрази и на нас.

Въпреки че България има натрупан дефицит, подобно на Гърция, ние нямаме основание да искаме финансова помощ от Европейския съюз, смята пък премиерът Бойко Борисов. Той участва във футболен мач между отборите на Народното събрание и Европейския парламент в Южния парк на София. Срещата завърши с резултат 4:2 за нашите депутати.

Въпреки натрупания дефицит положението на България е най-добро в сравнение с това на другите страни в Европейския съюз, каза Бойко Бориков. "Ние предприемаме действия за овладяването на кризата, за които не се налага някой да ни ръчка", допълни премиерът.

"Показваме, че сме дисциплинирана, здрава, силна нация, която разбира, че светът е в криза. Правим си икономиите, правим си мерките и много по-бързо ще излезем от другите. Трябва да се гордеем с това, което правим и да разбираме кризата", коментира Борисов.

Като положителни оценява антикризисните мерки на правителството и Европейската комисия, увери еврокомисар Кристалина Георгиева. На въпрос дали случващото се с еврото, заради гръцката криза, може да ни отдалечи от еврозоната, тя отговори, че шансовете ни за членство там по-скоро се подобряват, отколкото да се влошават.

"Аз очаквам две неща. Едното е, че действително летвата за влизане ще се вдигне, защото еврото трябва да се защитава с всички възможни средства. Но ако България продължи да поддържа макроикономическа стабилност, да покрива показателите, които се изискват за влизане в еврозоната - този е обективният критерий, който ще реши дали ние сме вътре, или не", каза Георгиева. Еврокомисарят не се ангажира с прогноза кога България е възможно да въведе еврото.