Във връзка с предстоящия летен сезон и очерталата се през последните три години тенденция наши сънародници да заминават без предварителна подготовка за търсене на работа в Кралство Швеция, Министерството на външните работи, чрез Агенцията по заетостта, информира безработните лица за следното:

През последните три години се регистрира непрекъснато нарастване на броя на гражданите от държави-членки на ЕС от Източна Европа, които възползвайки се от правото на свободно придвижване в рамките на ЕС, пристигат в Швеция за търсене на работа и препитание, но поради липса на квалификация, езикови умения и финансови средства изпадат в бедствено положение и се обръщат за помощ към местните социални служби. В тези случаи става дума преди всичко за роми, макар че въпросът за етническия произход на тези хора не занимава компетентните шведски власти.

Наблюденията и изводите сочат, че бедстващите български граждани не търсят постоянно препитание в Швеция, а са сезонни работници – берачи на горски плодове през летния сезон. Често пъти те се обръщат към местните социални служби за съдействие за временно настаняване, храна и осигуряване на средства за транспорт обратно за България.
Бедстващите български граждани биват подлъгвани за работа в Швеция от нерегламентирани посредници, като пристигат там с целите си семейства, а след това изпадат в бедствено положение и използват децата си за просия.

Българските сезонни работници пристигат в Кралство Швеция без осигурен трудов договор, което ги излага на риск при неизпълнение на обещанието за работа от страна на посредника или работодателя.

Предвижда се в Швеция да бъде изграден специален Дневен център за бедстващи граждани на други страни-членки на ЕС. Центърът ще се финансира от Европейския социален фонд и се предвижда да работи в периода юни-септември. Центърът си поставя за цел да осигурява подслон, храна, здравни грижи и психологични консултации, както и трудови консултации с оглед намиране на работа.

Министерството на външните работи препоръчва на заинтересованите граждани да не предприемат рисковани пътувания без осигурен трудов договор. Подобен подход крие опасност такива граждани да изпаднат в бедстващо положение с произтичащите от това рискове, без да е налице възможност за оказване на желаното съдействие, информират от Бюро по труда – Ботевград.