През 2009 година през Детска педагогическа стая /ДПС/ са преминали общо 51 деца, от които 9 за употреба на наркотици, 15 за бягство от дома и скитничество, 5 за проституция и 22 по други причини. За отчетния период на отчет в ДПС са водени 43 деца. С 1 по-малко в сравнение с предходната 2008 год. През 2009 год. от точет са снети 17 деца, от които 6 са предадени на съответните инспектори за по-нататъшна работа с тях. В края на отчетната година на отчет в ДПС се водят 26 деца. Това е посочено в отчета за дейността на местната Комисия за борба срещу противообществените прояви  на малолетни и непълнолетни в община Ботевград.
Като констатации и изводи се наблюдава намаление на разкритите криминални престъпления, извършени от малолетни и непълнолетни лица в сравнение със същия период на 2008 година. Най-голям дял има престъпленията срещу собствеността, като кражбата е основно структурно престъпление по отношение на детската престъпност и съставлява 80% от общия брой чисто криминални престъпления. Много по-малък дял имат престъпленията, свързани с наркотици, проституция и други тежки криминални прояви, се посочва още в отчета, който е внесен за обсъждане и приемане в общинския съвет.
Комисията за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни е внесла предложение в ОбС да й се осигури помещение извън сградата на общината за провеждане на срещи с деца.