МВР осъществява поредната полицейска акция. Става въпрос за операция с кодовото име „Мошениците". Тя е насочена към защита на чуждите инвестиции в страната ни, уточниха от МВР.

По-рано в района на Панчарево и на бул. „Черни връх" в София се наблюдаваше засилено полицейско присъствие. Там бяха претърсени четири адреса, от които са иззети голям брой документи, съдържащи информация за движението на изразходваните пари на германската компания за периода 2008 до 2010 г.

От вътрешното ведомство уточниха, че акцията се провежда във връзка с образувано досъдебно производство срещу 36-годишния  А.Ч., управител на дружество - представител на германска фирма.

За момента, освен бизнесмена са задържани и двама негови приближени, с помощта на които са извършени злоупотребите с парите на чуждите инвеститори.

По първоначални данни схемата за злоупотреби била следната: А.Ч. е управител на създадено ООД - представителство на германска компания в България.

В продължение на няколко месеца германците превеждат на три транша малко над 3 милиона лева у нас. Вместо да оползотвори тези пари за инвестиции, българският представител ги използва за собствени цели и закупува офиси,  модерна техника за тях, както и имоти в Панчарево, Варна и София.

За операцията потвърди и министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов.

Операция „Мошениците" идва да покаже, че българската държава ще полага всички усилия не само да привлича чужди инвеститори, но и да ги задържа в България, коментира той.