МВР продължава специализирана полицейска операция „Граница" този път на територията на ГКПП „Лесово" на българо-турската граница.

Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов съобщи за агенция „Фокус", че „на ГКПП „Лесово" се провежда специализирана полицейска операция „Граница". Операцията е предизвикана от системните оплаквания на граждани, частни лица, както и фирми, които преминават през ГКПП „Лесово", за системно изнудване и искане на пари".

Вътрешният министър уточни, че е задържана само дежурната митничарка, която предварително е била поставена под наблюдение.

„Дежурният полицай е отказал да участва във вземането на пари, докато дежурната митничарка си е искала парите. Всичко това е документирано.

Случаят е разработван повече от седмица и е паралелна линия на проведената на 1 юли специализирана операция „Граница" в граничен пункт „Капитан Андреево", при която бяха задържани митничар и полицай, изнудващи пътниците. Операцията е под надзора на Софийска градска прокуратура и преминаването на пътници и автомобили ще бъде възстановено след приключването на процесуално-следствените действия, които се провеждат на самото ГКПП „Лесово", допълни пред „Фокус" министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов.

Министър Цветанов благодари на всички граждани, които изпращат сигнали за неправомерните действията на корумпирани служители, какъвто е и случаят със задържаната митническа служителка на ГКПП „Лесово".

През последните месеци МВР и митниците си размениха редица обвинения за контрабандата на цигари и борбата срещу корупцията.