В Областната администрация на Софийска област се проведе съвещание на Междуведомствената група за разработване и утвърждаване на Областна стратегия за развитие на социалните услуги на територията на областта. Срещата бе открита от заместник-областния управител Росица Иванова, която представи участниците – представители на 22-те общини от областта, на дирекции за социално подпомагане, Регионалния център по здравеопазване и Регионален инспекторат по образованието.

Ралица Сечкова, консултант на УНИЦЕФ по разработването на стратегията, разясни на участниците методиките на работа при разработването на стратегията, като акцентира върху търсенето на сътрудничество между секторите за решаването на конкретните проблеми във всяка община. Разкриването на услуги на областно ниво, които не са по възможностите само на една община, е нова цел в разработването на социални услуги. Например един център за ранна интервенция за деца с увреждания, в който мобилен екип да обслужва няколко общини или вид услуги, които да решават проблемите на по-малобройни, но важни рискови групи.

В момента в общините от областта тече оценка на потребностите от социални услуги. Събраните от общините доклади ще бъдат обобщени в анализ на областно ниво, който ще включва и сравнение на проблемите и възможностите на различните общини. Следващото заседание на Междуведомствената група е насрочено за 15 юли.