Депутатът от ГЕРБ Светлин Танчев може да се окаже в дъното на скандала с лобистката поправка, с която за малко да се разреши използването на изображения на дрога в рекламите.

Това стана ясно след заседание на комисията, която разследва как скандалната поправка влезе в „Държавен вестник”. За дописания текст сигнализираха от президентството в края на март.

На закрито заседание депутатите изслушаха служители на парламента, имащи пряко отношение към случая.

Съветникът в отдел „Пленарни заседания” Стефан Катев разказал, че в деня на обнародването на закона за наркотичните вещества в „Държавен вестник” – 19 март, Танчев отишъл при него и му казал, че има грешка в публикувания текст.

Двамата отиват при шефката на стенографите Виолета Тасева. Обяснили й, че има грешка в текста и стенограмата е свалена некоректно, разказала самата тя пред комисията. Танчев дори казал на стенографката, че е сравнявал писмения текст със звуковия файл от заседанието и има несъответствия.

Двамата дали на Тасева листчето с верния текст и казали, че това се прави със знанието на зам.-шефа на НС и шеф на здравната комисия Лъчезар Иванов.

След като уведомява Тасева, Катев отива и при Ели Коцева от отдел „Финално законодателство”. Парламентарният съветник й казал, че поправката се прави със знанието на шефката на НС Цецка Цачева.

Коцева пък уведомила шефката на „Държавен вестник” Искра Коева и й обяснила, че не знае каква е грешката, но такава била практиката. Това е първият случай, в който се прави подобна поправка на закон, уверила вчера депутатите Тасева.

Другата седмица комисията привиква Светлин Танчев и Лъчезар Иванов.

Единствената ми връзка е, че съм сигнализирал за разлика в стенограмата и изчетения текст в зала. Не аз контролирам държавен вестник, лаконичен бе обвиненият депутат Танчев.