Отборът на Аржентина започна с победа участието си на Мондиала след 1:0 над Нигерия в среща, играна на стадион "Ийст Парк" в Йоханесбург. Точен за "лос гаучос" беше Габи Хайнце (6). Като цяло южноамериканците бяха по-дейни, а много добри положения изпуснаха и двата отбора.

Селекционерът на "албиселесте" Диего Марадона заложи на атакуващо трио, оформено от Лео Меси, Карлос Тевес и Гонсало Игуаин. Диего Милито и Серхио Агуеро останаха на пейката. Като резерви за африканците бяха вписани ветеранът Кану и бързакът Обафеми Мартинс.

Ударно започнаха южноамериканците и огънаха своя съперник в първите десетина минути. В четвъртата Лео Меси мина през няколко защитници и поднесе голова топка на Гонсало Игуаин, но "деветката" на Аржентина би встрани. По-малко от 120 секунди по-късно Лео си извоюва позиция за стрелба и много точно намери очертанията, но вратарят Ениема отрази. След изпълненен корнер Габриел Хайнце с приказен плонж успя да вкара за 1:0. От точката на дузпата бранителят засече с глава топката и я оплете в горния десен ъгъл на нигерийците, като преди това Самуел му осигури пространство при спорно положение за фаул. Първа грешка защитата на "лос гаучос" допусна в десетата минута, когато Валтер Самуел сбърка при изнасянето. В 18-ата Меси опита своя специалитет, но точният му диагонален удар беше избит от вратаря. Три минути след това Лео изведе Игуаин, но от три метра сам срещу вратаря Ел Пипита не показа хладнокръвие. През втората част на полувремето "синьо-белите" намалиха темпото и трудно организираха нападенията си. В 28-ата минута Кайта беше оставен в наказателното поле, но шутира силно и неточно. Прекрасна възможност си изработи Меси в 37-ата минута, но фалцовият му изстрел беше избит с върха на пръстите. Като цяло аржентинците започнаха много надъхано, но и на моменти показаха неспособност да организират играта си.

В 49-ата минута комбинация между Меси и Верон позволи на Лео да чукне топката на сантиметри в аут. След скучен четвърт час аржентинците организираха смъртоносна контраатака. Карлос Тевес пробяга с топка около 50 метра на празно пространство и при предимство четирима срещу двама защитници подаде на Меси, но шутът на Лео профуча край гредата. Кинжален удар на Тайво в 71-вата минута облиза гредата от външната страна. При удара африканецът получи контузия, която го извади от игра. Десет минути по-късно Меси за пореден път не можа да преодолее вратаря на съперника, този път отблизо. До края на мача и двата тима създадоха остри нападения, но ударите не намериха очертанията.

Победата справедливо отиде в щаба на Марадона, след като "синьо-белите" създадоха повече положения за гол и показаха по-голяма класа.

Така аржентинците се наредиха на второ място в група "В" с три точки, заедно с Южна Корея, като азиатците са с по-добра голова разлика.