Гаф на вратаря Робърт Грийн провали Англия в опита за победен старт на Мондиал 2010 и “трите лъва” завършиха 1:1 със САЩ в мач от Група “С”. Грешката на Грийн, който не успя да улови слад удар на Демпси припомни за гафовете на Дейвид Сиймън на Мондиал 2002 и на Пол Робинсън в квалификационен мач за Евро 2008.
Стивън Джерард, който изведе Англия с капитанската линия за девети път в кариерата си, даде ранен аванс на тима си. Халфът на Ливърпул се разписа в 4-ата минута, след като бе изведен от Емил Хески в чиста позиция срещу Тим Хауърд.
Джоузи Алтидор пропиля възможност за изравнително попадение в 19-ата минута, когато не успя да отиграе добре с глава центриране на Лендън Донован.
В 40-ата минута САЩ стигна до попадение във вратата на Англия. Клинт Демпси отправи слад удар с левия крак от 25 метра, а вратарят на “трите лъва” Робърт Грийн не успя в опита си да улови топката и тя влезе във вратата.
В началото на второ полувреме Емил Хески имаше прекрасна възможност да даде нов аванс на англичаните, но след като нахлу директно срещу Хауърд стреля право в тялото на американския вратар.
В 65-ата минута Джоузи Алтидор нахлу в наказателното поле на Англия, но ударът му бе париран от Робърт Грийн, а след това топката се отби и в десния страничен стълб на вратата. Десет минути по-късно сам срещу Тим Хауърд Шон Райт-Филипс би в ръцете на американския вратар.
Така Англия отново не успя да победи САЩ на световно първенство. Предишният случай, когато двата тима се изправиха един срещу друг на планетарен шампионат, бе през 1950 г., когато “янките” се наложиха с 1:0