Отборът на Словения постигна първа победа на световно първенство в историята си, след като успя да победи с 1:0 Алжир в първия си мач от Група "С" на Мондиал 2010. Единственото попадение бе дело на Роберт Корен в 79-ата минута с шут зад наказателното поле и слаба намеса на вратаря Шауши, който пропусна топката да мине през ръцете му.

Африканците завършиха мача с човек по-малко, след уникална глупост на влезлия като резерва Абделкадер Гедзал, който си изпроси два жълти картона само 13 минути, след като се появи в игра. Второто официално предупреждение бе за игра с ръка в опит да достигне една невъзможна топка в наказателното поле на противника.


Като цяло мачът не предложи особено много вълнуващи моменти, но в началото на мача, пред погледа от трибуните на легендарния Зинедин Зидан, Алжир бе по-активният тим. В третата минута Надир Белхдаж стреля силно от фаул, но Самир Ханданович успя да избие. В 35-ата Рафик Алиш имаше шанс да се разпише с глава, след центриране от корнер, но ударът му не попадна в очертанията на вратата. Малко преди края на първата част Валтер Бирса пропусна най-чистото положение за Словения, след като силният му шут бе избит с мъка от вратаря Шауши. През втората част играта не се промени особено и двата тима не създадоха много положения за гол.

 В 58-ата минута в игра се появи нападателят на Сиена Абделкадер Гедзал и още в първата си минута на терена си изпроси жълт картон, а в 71-вата спря с ръка една центрирана към него топка в наказателното поле на противника и получи втори жълт картон. Така се стигна до 79-ата минута, когато Роберт Корен получи топката малко преди границата на наказателното поле и стреля по посока на вратата. "Джабулани" тупна коварно пред стража Шауши и му попречи да реагира по най-добрия начин и той я пропусна през ръцете си. До края на мача Алжир не успя да отреагира и да върне попадението и срещата завърши с успех на европейците.


Така Словения излезе начело в класирането на Група "С" с три точки. Вторто място се поделя от Англия и САЩ, които снощи завършиха 1:1, а на последна позиция са алжирците.